Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Італії відклав атомні плани


Активісти Greenpeace протестують проти розвитку атомної енергетики, Рим, 7 березня 2009 року
Активісти Greenpeace протестують проти розвитку атомної енергетики, Рим, 7 березня 2009 року

Рим – Уряд Італії остаточно вирішив відкласти плани спорудження атомних електростанцій. Постанову Ради міністрів Італії про це схвалила в середу верхня палата парламенту. Як пояснили в кабміні, питання атомної спроможності Італії має прояснитися після європейських дебатів щодо катастрофи на японській АЕС «Фукусіма-1». Тим часом Київ очікує від Рима конкретної підтримки для нового укриття в Чорнобилі, однак італійці у списку фінансових донорів поки що відсутні.

Новоухвалена програма блокує заплановане будівництво чотирьох АЕС та відкладає до осені наступні рішення в галузі ядерної енергетики. Нова енергетична стратегія країни, мовиться в постанові, братиме до уваги вказівки Євросоюзу та компетентних міжнародних організацій. При цьому Рим зобов’язується брати участь в розробці нових стандартів ЄС із атомної безпеки.

«Італійські науково-дослідні центри вивчення атомної енергії та промислові об’єкти повинні будуть активно переймати нові критерії для роботи АЕС. Окремі держави запроваджуватимуть ці критерії, але в умовах координації з ЄС», – заявив у сенаті міністр економічного розвитку Паоло Романі.

А ще півтора місяця тому Романі закликав не піддаватися емоціям після японського лиха і продовжувати курс повернення Італії до «мирного атому». Та з наростанням небезпеки у Фукусімі довелося таки увімкнути задній хід.

Урядовий трюк?

Цим рішенням уряд практично скасував і проведення референдуму щодо будівництва АЕС, який мав відбутися у червні. Відступний крок видається майже остаточним, однак частина опозиції і супротивники атому вважають, що за добрими намірами уряду криється новий трюк.

Прогнозований негативний результат референдуму міг стати політичною поразкою правоцентристів прем’єра Сільвіо Берлусконі, для котрого відновлення атомної енергії було ключовим пунктом у передвиборчій програмі.

«Це чергова шахрайська оборудка уряду. Вони бояться референдуму, тому роблять вигляд, що відкладають будівництво атомних станцій, а потім в уряді знову постане питання про повернення до атомної енергії», – каже Антоніо Ді П’єтро, лідер лівоцентристської партії «Італія цінностей».

Це вже вдруге Італія звертає з атомного курсу. Спочатку був ефект Чорнобиля, тепер – Фукусіми. У 1970-х роках країна була серед лідерів із виробництва «мирного атому». Після референдуму 1987 року, коли більшість громадян висловилася проти виробництва атомної енергії, італійські реактори закрили. На сьогодні Італія, оточена сусідніми реакторами у Франції та Словенії, так само зазнає ризику, і до того ж значно відстала від передових технологій ядерної галузі. З-поміж 27 держав Євросоюзу 14 не мають атомних станцій. Італія серед них – єдина велика безатомна країна.

Рим зволікає з допомогою Україні

Одним із важливих завдань цієї великої країни є акції на підтримку населення, потерпілого внаслідок ядерної катастрофи в Україні 26 квітня 1986 року. Про це йдеться у листі місцевої організації з охорони довкілля Legambiente до голови уряду Сільвіо Берлусконі та міністра закордонних справ Франко Фраттіні.

Але Рим не виявляє рішучості, зокрема, у наданні фінансової допомоги для будівництва нового саркофагу в Чорнобилі. Як інформує італійська преса з посиланням на дипломатичні джерела, «на сьогодні Італія, підтверджуючи політичне зобов’язання надавати грошову допомогу, як це було в минулому, не в змозі визначити свій внесок».

Для зведення безпечного укриття над чорнобильським реактором не вистачає 190 мільйонів євро, щоб зібрати необхідну суму в 740 мільйонів євро. На недавній донорській конференції в Києві Президент Віктор Янукович зауважив, що Україна ще чекає на долучення до проекту Італії, Канади, Бразилії, Мексики і Болгарії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG