Доступність посилання

ТОП новини

Чи виробляється в європейської молоді нова спільна тотожність представників Європейського Союзу?


Олекса Семенченко Лондон, 22 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз розширюється. Цей процес не лише політико-економічний, але й культурний. Прибічники більшої інтеґрації європейських країн хотіли б, аби на континенті з”явилася нова ґенерація людей, які б вважали себе “європейцями”. Наскільки така ідея знаходить відгук у молоді європейських країн?


Тисячі студентів з країн Європейського Союзу щонайменше півроку навчаються в університетах якоїсь іншої країни ЄС. Вони роблять це за допомогою стипендії у межах програми ЄС "Еразмус." Європейський Союз хотів, аби кожен десятий європейський студент пройшов курс навчання в іншій державі ЄС. І багато молодих людей беруть участь у програмі з великим ентузіазмом. Іспанка Кристина, зокрема, поїхала до провідного британського Кембриджського університету:

“Мені треба було вивчити англійську мову, тому й поїхала до Англії. Також я знала людей, які пройшли навчання за програмою Erasmus, знала, що вона всім дуже подобалася. Там ти знайомишся з багатьма людьми, відвідуєш багато місць”.

Кристина – одна з тих, у кому європейські інтегратори вбачають нове покоління “европейців” – людей, які так окреслюють свою тотожність на додаток до країни походження:

“Ти почуваєшся більш європейцем, бо знайомишся з багатьма людьми з різних країн. Але водночас почуваєшся й більшим патріотом своєї країни. Адже ти починаєш розуміти різницю між лбдьми з власної країни й іншими народами”.

Однак, багато хто вважає, що до ще дуже далеко до того часу, коли народи країн-членів ЄС повністю почуватимуть себе часткою европейської спільноти. Згідно з опитуванням громадської думки 2004 року, понад 90 відсотків європейців почуваються найбільш прив’язаними до своєї власної країни. Але майже 70 відсотків заявили, що також бачать і свій зв''язок з Європою.

Частка проблеми з формуванням тотожности громадянина ЄС полягає у пошуках спільного підґрунтя для нової ідентичности. Дехто вважає, що варто оголосити Унію сім’єю народів, де люди різних національностей вбачають спільне у художніх чи релігійних цінностях, в подібності політичних систем. Проте, іншим такий підхід видається дуже непевним і розмитим. Вони хотіли б визначення ЄС як “демократичної інституції, що ґарантує дотримання громадянських прав і свобод для своїх людей”. Останнє підтримує, зокрема працівник Європейської комісії Міколай Довґєлєвіч:

“Не обов’язково знати, як функціонують європейські інституції. Інституції не важливі. Значно важливіше бути свідомим того, що живеш у Європі. Європа – це частка твого способу життя. І також ти можеш мати особисті переваги від того, що твоя країна є членом ЄС”.

Ці переваги вже одержала згадана Кристина, що після навчання у Кембриджі вільно володіє англійською і може розраховувати на добру роботу як вдома в Ґранаді, так і будь-де у ЄС.
XS
SM
MD
LG