Доступність посилання

ТОП новини

Одинадцятеро заарештованих у справі про змову з метою висадити в повітря пасажирські літаки постали перед судом у Лондоні.


Олекса Семенченко Лондон, 22 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – До лондонського суду у вівторок було доставлено одинадцятьох змовників. Переважній більшості з них було висунуто обвинувачення у змові з метою вбивства та в підготовці терористичних актів.

Охорона аеропорту Хітроу у день знешкодження терористів.
Вісім осіб, які з’явилися під конвоєм до Вестмінстерського суду Лондона, обвинувачувано у спробі вбивства й плануванні актів терору. Проти двох висунуто обвинувачення у нерозкритті інформації про змову правоохоронним органам. А ще одного 17-річного громадянина судитимуть за володіння речами, що можуть бути використані для підготовки терактів.

Після офіційного висунення обвинувачень суддя постановив затримати всіх 11 осіб під вартою до початку судових слухань. Підозрюваних привозили до суду малими ґрупами не більше трьох осіб у фурґонах із затемненими вікнами. Ще одинадцятьох заарештованих у цій справі і далі допитує поліція. Одну жінку, заарештовану в перебігу поліційного розслідування, було звільнено без висунення обвинувачень.

У понеділок голова антитерористичного відділку британської поліції Сюзан Геммінґ заявила, що змова полягала у виготовленні й пронесенні до салонів літаків компонентів для вибухових пристроїв, аби зібрати їх і підірвати на борту. Всі обвинувачувані є британськими мусульманами віком від 17 до 28 років. 23-річну Косар Алі, що має 8-місячну дитину, обвинувачувано у нерозкритті інформації про змову. Те, що її судитимуть, стало відомо напередодні у Високому суді Лондона, де її правники збиралися подати протест проти її утримання під вартою. 17-річного хлопця, як стало відомо, судитимуть за те, що в нього підчас обшуку було знайдено посібник з виготовлення вибухових пристроїв, самогубчі записки та заповіти осіб, які готувалися до здійснення терористичних актів. Раніше повідомлялося, що поліція також знайшла на портативних комп’ютерах заарештованих зроблені ними відеозаписи заяв так званих “мучеників-самогубців”. Проте, поліції треба ще зробити дуже багато у цій справі. Слідство триває, як про це заявив заступник головного комісара Скотланд Ярду Пітер Кларк:

“Розслідування далеке від завершення. Його масштаби величезні. Слідчі дії відбуватимуться в багатьох куточках земної кулі. Жахливість цієї змови можна врівноважити лише нашою рішучістю до кінця йти за кожоюу зачіпкою, що виникає у цій справі”.

Розгляд справи по суті для перших шести обвинувачених розпочнеться у суді Олд Бейлі 4 вересня. Всі 11 підозрюваних заперечили висунуті їм обвинувачення.
XS
SM
MD
LG