Доступність посилання

ТОП новини

Чому Італія хоче очолити міжнародні сили ООН в Лівані.


Марія Щур Прага, 22 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Італія готова очолити місію Об’єднаних Націй у Південному Лівані. Але, за словами міністра закордонних справ Італії Массімо Д’Алеми, це відбудеться лише за умови, що Ізраїль дотримуватиметься перемир’я, яке триває вже дев’ять днів. Раніше очікувалося, що міжнародні миротворчі сили очолить Франція. Чому ж за цю справу взялася Італія, яка до того ж пообіцяла найбільший контингент - 3 тисячі осіб?


Італія вирішила очолити місію ООН у Лівані, бо хоче повернути собі роль великого міжнародного гравця на Близькому Сході та змінити уяву про себе як про проамериканську та проізраїльську державу, говорить італійський політолог Рафаеле Матераццо. В інтерв’ю Радіо Свобода радник голови комітету із закордонних справ італійського парламенту наголошує, що зміна політики відбулася у зв’язку зі зміною уряду.

“Новий лівоцентристський уряд хоче відігравати нову роль, яка була б більше зосереджена на Європі та активнішою на Близькому Сході. Це включає і відновлення наших зв’язків із арабським світом, і з ізраїльським урядом. На думку нового уряду, сильна проамериканська позиція попереднього уряду послабила Італію в Європі та на міжнародній арені. Тож цей уряд сподівається виправити ці помилки”.

Італія, яка має великий досвід миротворчих операцій, включно з краєм Косово та Іраком, ще не забула і власне ліванський досвід, адже італійські вояки вже були миротворцями у цій країні у 80х роках. Тоді, говорить Рафаеле Матераццо, вони заслужили повагу за збалансованість від обох боків конфлікту. Тож нині про головування Італії у миротворчій місії просили ООН і араби, і ізраїльтяни. За словами італійського політолога, ізраїльтяни мали більше довіри до безсторонності італійців. Бо вважали, що французи, яким на початку пропонувалося очолити місію ООН, можуть схилятися на бік арабів.

Проте, на думку італійського політолога, Італія, перш, ніж очолити міжнародну місію, вимагатиме чіткішого мандату від ООН. “Ми повинні гарантувати безпеку наших солдатів, щоб не було жертв, щоб вони могли захистити себе, і щоб з ними не сталося те, що було з попередньою місією, яка не лише зазнала втрат, але й виявилася цілковито неефективною. Але я не думаю, що Італія наполягатиме на праві використання важкого озброєння, чи щоб у її функції входила демілітаризація Хезболли”.

Очікується, що остаточне рішення щодо спрямування міжнародного контингенту до Лівану генеральний секретар ООН Кофі Аннан має ухвалити до кінця тижня.
XS
SM
MD
LG