Доступність посилання

ТОП новини

Український ринок бензину: чого чекати після підписання “нафтового меморандуму”?


           Слухайте:

Гості Свободи: заступник директора НПЦ “Психея”, головний редактор нафтового огляду “Термінал” Геннадій Рябцев та директор Інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександр Рябченко.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Ведучий: Кирило Булкін
Кирило Булкін: - Прем’єр-міністр Віктор Янукович і найбільші гравці нафтового ринку підписали меморандум про партнерство.

Чи гарантує цей документ спокійне майбутнє українським споживачам? Яких змін варто очікувати на вітчизняному ринку бензину найближчим часом? Спробуємо з’ясувати це з нашими гостями.

Насамперед я хотів би почути ваші оцінки меморандуму. Чи можна назвати його підписання реальним кроком для стабілізації нафтового ринку, чи це просто декларація про наміри або й узагалі піар-акція? Геннадій Рябцев: - Я не думаю, що цей меморандум, який було підписано, якимсь чином чи то цього тижня, чи то наступного тижня змінить ситуацію на ринку нафтопродуктів.

Цей меморандум можна назвати першим кроком на шляху порозуміння між нинішнім урядом та українськими нафтотрейдерами. Він містить головним чином стислі і загальні фрази, які можуть розглядатися лише як керівництво до дії.

Яким чином розвиватимуться події далі? Це покаже те, яким чином цей меморандум буде впроваджений у життя за рахунок підписання відповідних постанов уряду, прийняття указів Президента України і відповідних дій українських нафтотрейдерів.

Олександр Рябченко: - Я вважаю, що питання дуже болюче. Уряд не повинен відсторонитися від нього, не дивлячись на те, що відбувається.

У нас є об’єктивні тенденції світові і можна обрахувати те, якою може бути вартість бензину в Україні. Разом з тим треба впливати на ту ситуацію. Тому я думаю, що уряд повинен діяти.

Можна підписати спочатку меморандум. У нас були випадки в минулі троки, коли спекулятивні настрої домінували, і почалося підняття цін на бензин. Мені здається, що внаслідок змови. Хоча це не було відкрито, але як споживач я скажу, що в мене було враження, що це була змова між продавцями. Тому діяти потрібно обов’язково.

Я погоджуюся з тим, що це ще не означає, що все буде гаразд і вже все вирішено, але таке болюче питання повинне бути на увазі і завжди повинен бути контакт між продавцями і урядовцями, щоб було розуміння, існував контроль, але ринок буде домінувати.

Кирило Булкін: - Такими є погляди наших гостей на меморандум про партнерство між Кабінетом Міністрів і представниками компаній, що працюють на ринку нафти і нафтопродуктів.

Багато фахівців, журналістів відзначали, що, власне, конкретних цифр чи чітких кроків у цьому меморандумі окреслено не було. Було припущення, що, можливо, якісь закулісні домовленості залишилися поза текстом, який ліг на папір. Шановні гості, чи ви таке припускаєте? Якщо так, то в чому вони можуть полягати?

Геннадій Рябцев: - Безумовно, що протягом тих переговорів, які йшли під головуванням Ю.Бойка, міністра палива та енергетики, висловлювалися певні думки стосовно якихось цін. Ми знаємо, що попередньо було підписано протокол, в якому було оговорено ціну на бензин А-95 4,70 гривень і ціну на дизпаливо 4,10 гривень. На той момент, коли підписано цей протокол, ці ціни майже дорівнювали тим, які були в середньому по Україні.

Однак встановлювати в будь-якому документі граничні ціни чи визначати будь-які – це означає якимсь чином зв’язувати руки, тобто діяти не ринковими методами, а адміністративними. Крім того, український ринок зараз досить суттєво залежить від світового ринку і передбачити всі події, які відбуватимуться на світовому ринку ніхто в Україні не в змозі. Тому це дуже добре, що в меморандумі не міститься граничних цін на нафтопродукти.

Добре, що там міститься хоча б дата переходу України на стандарти євро-3 і євро-4. Тобто, одним із пунктів меморандуму було сприяння Кабміну переходу на євростандарти і впровадження з 1 січня 2008 року норм євро-3, а з 1 січня 2010 року норм євро-4.

Що це таке? Чим воно відрізняється від нинішніх стандартів українських? В першу чергу підвищеними вимогами до екологічних характеристик того палива, яке зараз випускається в Україні.

Олександр Рябченко: - Цифри називалися. Я радий, що вони не зафіксовані в документах.

Знаєте, я не дуже вірю тому, що в таких документах зафіксовано – це ж не ми встановлюємо загальні ціни по світу, ми не можемо диктувати усім, що має бути. Життя визначає, тому ми повинні декларувати не ціни, а принципи, за якими будуть ціни визначатися.

Тут для мене головне, що існує і має існувати розуміння з обох сторін, що вони й далі будуть працювати і що вони зараз по сьогоднішній ситуації можуть обговорювати те, яка ціна є нормальною, не спекулятивною, але прибутковою, яка забезпечує діяльність нафтових компаній, і що вони таким чином будуть зустрічатися й далі.

У нас є сезонні стрибки цін. Ми все це знаємо. Тому до того треба готуватися і нормально будувати стратегію.

Кирило Булкін: - Щодо прогнозів... Як ви очікуєте можливості і здатності і уряду, і нафтотрейдерів забезпечити стабільний, хороший ринок бензину? Що, зрештою, чекати в майбутньому?

Геннадій Рябцев: - Протягом десь року-трьох, якщо нічого не буде змінюватися, то в нас такі ж самі кризи будуть весною та восени, звичайні сезонні кризи на ринку нафтопродуктів відбуватимуться. Однак вплив цих криз буде все меншим і меншим, якщо буде реалізований кожен з пунктів цього меморандуму. Який, до речі, є добрим керівництвом до дії як для українського уряду, так і для нафтотрейдерів.

Олександр Рябченко: - Цей меморандум – це є можливість, можливість діяти далі, це є позиція двох сторін, що вони готові діяти.

Як вони будуть діяти? Ми побачимо як споживачі. Бо я, наприклад, не бачу якихось економічних підстав для того, щоб ціна на бензин зростала весь час.

У нас дійсно є дві кризи на рік, вони завжди існували і існують, але вони як зростають, так після того і знижуються. Я сподіваюся, що так буде і зараз.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG