Доступність посилання

ТОП новини

У нових кварталах польського Бялостока, що на Підляшші, з’являться нові православні церкви.


Єва Поштар Варшава, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.org).- Як гриби після дощу виростатимуть нові православні церкви у місті Бялостоці, що у північно-східній частині Польщі. Цей регіон - єдина в країні багатонаціональна територія, на якій компактно живуть українці, білоруси, росіяни, татари. Тривалий час села на Підляшші все більше вимирають. Разом із міграцією православних вірних у міста, з''являється гостра потреба забезпечити їм не лише житлові, а й духовні потреби.

Згідно з даними Польської Православної Автокефальної Церкви, сьогодні на Підляшші проживає 200 тисяч вірних. Це, серед інших, і правнуки тих українців-підлящуків, які ще за часів царської Росії йшли звідси молитись до Печерської Лаври. А одне з тутешніх сіл назвали Київець.

Зараз села Підляшшя вимирають. Чимало людей заселяють багатоповерхові новобудови Бялостока. Православна церква хоче, щоб мерія в своїх інвестиційних планах виділяла кошти і для нових парафій і церков. У понеділок православний бялостоцько-гданський єпископ Яків звернувся з листом до Ришарда Тура, мера Бялостока. В інтерв’ю для Радіо Свобода владика Яків сказав: "Мій лист стосується справи з надання ділянки для нових святинь у Бялостоці. Йдеться про нові квартали, які будуються зараз. Я висловив прохання, щоб в архітектурних планах забудови нових кварталів міська влада взяла до уваги нові сакральні об''єкти для православної церкви. Там потрібні не лише школа, дитячий садочок, так само там потрібний сакральний об''єкт".

Радіо Свобода намагалося з’ясувати, як до прохань православного владики Якoвa про виділення земельних ділянок для церкви ставиться бялостоцька мерія.

Речник мера БілостокаТомаш Цвіковський: "Справу значною мірою ми вже вирішили. Йдеться про три місця. Два з них уже в планах. Не повинно бути жодних проблем із площею для церкви на території новоприєднаного до міста мікрорайону Дойліди".

Ці слова дають підставу владиці Якову вважати, що православні громади Бялостока мають майбутнє. Хоча все могло бути ще краще: "Я хочу сказати, що мер може не так дбає про нас, як про Римо-Католицьку Церкву. Але я не можу йому закинути ,що назагал він проти нас. Мер усе ж намагався зрозуміти нас, побачити наші проблеми".

Сьогодні в трьохсоттисячному Бялостоці діє десять православних парафій із сімдесятьма тисячами вірних. Створюватимуться, звісно, нові. Владика Яків вважає, що саме від православних міста залежатиме, скільки їх буде і як вони діятимуть.
XS
SM
MD
LG