Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ не реагує на ноти про нев’їзних громадян – посол


Мінськ не реагує на ноти, направлені Міністерством закордонних справ України, стверджує посол України в Білорусі Роман Безсмертний.

«Ми ще вчора передали ноту щодо української правозахисниці. Відповіді від білоруської сторони не було. Взагалі, починаючи з 19 грудня минулого року, українська сторона передала білоруському МЗС кілька нот стосовно людей, яких не пустили до країни. На жодну з нот ми не отримали відповіді», – сказав посол у коментарі виданню «Дзеркало тижня. Україна».

Безсмертний також не виключає існування в Мінську «чорного списку» українських громадян, яких не хочуть бачити в Білорусі, оскільки кожна країна має право на такий список. Водночас він додав: «Ми цього списку не бачили, але наразі вже простежується тенденція, що білоруська сторона обмежує в’їзд людей, котрі мають зв’язок із міжнародними організаціями з захисту прав людини».

20 квітня українську правозахисницю Марину Цапок зняли з потяга «Київ-Мінськ» білоруські прикордонники. Вона прямувала до Білорусі для надання допомоги міжнародній наглядовій місії Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі.

Згодом МЗС України передав ноту посольству Білорусі з проханням роз’яснити мотиви, з яких правозахисницю не пустили до цієї країни.

Водночас в українському зовнішньополітичному відомстві висловили сподівання, що інформація білоруських ЗМІ про нібито існування «чорних списків» нев’їзних громадян України до Білорусі не відповідає дійсності.
XS
SM
MD
LG