Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї вперше дослідили писанки сторічної давнини


Майстриня-писанкарка Юлія Датченко, автор книга «Писанки Катеринославщини»
У Дніпропетровську напередодні Великодня вийшла в світ книга «Писанки Катеринославщини», в якій науковець Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького, майстриня-писанкарка Юлія Датченко вперше презентувала і дослідила писанки сторічної давнини, що зберігаються у фондах музею.

Юлія Датченко – одна із небагатьох дослідниць писанкарства краю – збирає і відтворює давні візерунки наддніпрянських писанок. Вона також намагається відродити втрачену воскову техніку розпису великодніх яєць особливим інструментом – «одудком». При цій техніці яйце повністю занурюють в розплавлений віск а потім інструментом, що нагадує паличку зі шпилькою, прошкрябують лінії.

Майстриня каже, що ця техніка досить копітка і потребує хисту, однак саме вона свого часу переважала на Придніпров’ї на відміну від інших регіонів.

Рослинні фарби з лушпиння цибулі, кори дуба, зелених волоських горіхів варили заздалегідь, декорували писанки рослинними орнаментами: хрещатими квітами в різних варіантах, горизонтальними гілками.

«Для Катеринославщини були характерні писанки зі світлим насиченим тлом (жовте, жовтогаряче, червоне), переважала жовта, брунатна, зелена і коричнево-чорна гама кольорів, великі елементи орнаменту з чітким білим контурним малюнком», – зазначає Юлія Датченко.

У писанках Наддніпрянщини науковець виявила багато мотивів писанок Полтавщини, Поділля, Бессарабії, а візерунки на чорному тлі, за її дослідженням, дуже нагадують білоруські. Це пояснюють впливом культури переселенців – сурсько-литовських білорусів.
XS
SM
MD
LG