Доступність посилання

ТОП новини

Російськомовні класи в школах будуть відкриватися тільки відповідно до закону, впевнені харківські чиновники.


Вікторія Маренич Харків, 25 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Напередодні нового навчального року батьки першокласників – харків’яни вимагають відкриття нових російськомовних класів. Чиновники від освіти стверджують, що принцип двомовності у харківських школах збережено, а зміни до уставу шкіл потрібно вносити вчасно.

Харків’яни – батьки 22 майбутніх школярів вирішили, що їх діти мають навчатися в російськомовному класі. І дійшли такої думки у липні, коли до навчального року залишалося півтора місяці. 16 харківська школа, куди вони вирішили віддати своїх дітей, є спеціалізованою україномовною школою. Тому директор школи не зміг задовольнити бажання батьків, оскільки набір до перших класів цієї школи відбувався за співбесідою і у липні перші класи були вже сформовані.

Про це йдеться у відповіді секретаря міськради Геннадія Кернеса на лист батьків. До того ж, зауважує депутат, у мікрорайоні, де мешкають майбутні першокласники є ще 2 школи – одна російськомовна, інша – двомовна. Геннадій Макаров - голова товариства російської мови у Харкові, до якого звернулися батьки майбутніх першокласників по допомогу, заявив наступне:

(переклад) “Там окремий корпус є для початкових класів, ця школа вважається вищого рівня, з англійським та економічним ухилом. І до домівок ближче, і вчителі подобаються, яких вони знають, бо живуть в одному мікрорайоні”.

Ольга Деменко, начальник міського управління освіти, вважає, що проблему із російською мовою навчання батьки створюють штучно. Адже у Харкові сьогодні працюють 82 двомовні школи , 56 – із викладанням російською мовою, 48 – україномовні. А по-друге, всі плани на наступний навчальний рік складаються у червні.

(переклад) “Якщо батьки звернулися у липні, щоб переробити устав школи на всіх рівнях – район, місто, область і зареєструвати його в реєстраційній палаті, то для цього потрібно 4 місяці. А в уставі цієї школи чітко записано, що вона є спеціалізованою україномовною. Я працювала і вчителем, і завучем, і директором, тому свавілля не буде, буде все так, як прописано в документах”.

Ольга Деменко радить батькам віддати своїх дітей до однієї з інших шкіл мікрорайону. Поки ще є тиждень до початку навчального року. І поки там ще є місця, адже цього року першокласниками у Харкові стануть на 1000 дітей більше, ніж за останні 6 років.
XS
SM
MD
LG