Доступність посилання

ТОП новини

“Українські олігархи перестали боятися” – Андерс Ослунд.


Сергій Куделя Вашингтон, 25 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua0 - Валовий внутрішній продукт України може зрости цього року на 7% - такий прогноз, в інтерв’ю Радіо Свобода, зробив експерт Інституту Міжнародної Економіки Андерс Ослунд. Він вважає, що великий бізнес в Україні вже не відчуває загрози реприватизації, а тому знову вкладає кошти у ровиток виробництва. Ослунд також не сприймає серйозно заяви нових урядовців про інтеграцію до Єдиного Економічного Простору, і переконаний, що вступ України до СОТ не буде відкладено.


Економічний експерт Андерс Ослунд не приховує свого задоволення діями уряду Віктора Януковича, особливо порівнюючи його з урядом Юлії Тимошенко. Він відзначає, що нові урядовці не вдалися до жорсткого регулювання цін на бензин, яке минулого року застосували їхні попередники. Ослунд також схвально оцінює акцент уряду Януковича на економічному зростанні, про яке, за його словами, майже не згадувала Тимошенко.

“В уряду з’явився цілком новий наголос на стимулюванні економічного росту і він розробив пропозиції щодо зниження податків з 2008 року. Уряд хоче також утримати збалансований бюджет та відмовляється від ренаціоналізації, а навпаки хоче здійснити більше приватизації”.

Ослунд також стверджує, що уряд Януковича буде намагатися вступити до СОТ до кінця цього року. Водночас, він вважає “порожньою риторикою” останню заяву першого віце-прем»єра Миколи Азарова про необхідність інтеграції України в Євразійське Економічне Співтовариство:

“Азаров сам нещодавно використав формулювання Ющенка і заявив, що співпраця України в рамках Єдиного Економічного Простору повинна відбуватися на різній швидкості та різних рівнях. А Євразійське Економічне Співтовариство взагалі не працює. Воно не функціонує як митний союз. Отже, я думаю, що слова Азарова лише порожня дипломатія з метою отримати кращий троговельний доступ на російський ринок.”

Покращення темпів економічного зростання в Україні Ослунд пояснює тим, що українські бізнесмени вже не відчувають загрозу своїй власності:

“Олігархи вже більше не бояться. Упродовж минулого року і до цьогорічних виборів сталева та машинобудівна промисловість не збільшували виробництво. Причиною цього був страх великого бізнесу втрати свою власність. А після березневих виборів вони зрозуміли, що їхній власності вже ніщо не загрожує. Отже, у травні виробництво сталевої проимсловості суттєво зросло. І це не було пов”язано із зовнішнім ринком. Просто українські бізнесмени зрозуміли, що можуть й надалі працювати в Україні.”

Отже, економічний експерт Андерс Ослунд вважає цілком ймовірним зростання ВВП України цього року до 7%, як це нещодавно прогнозував Президент Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG