Доступність посилання

ТОП новини

Країни ЄС надсилають до Лівану своїх миротворців.


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Половину миротворчого контингенту в Лівані складуть вояки із країн Євросоюзу. Зобов''язання надіслати до регіону до 7 тисяч солдатів взяли на себе міністри закордонних справ ЄС на зустрічі з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном. Він запевнив, що миротворці в Лівані не мусять роззброювати угруповання “Хезболла”.

Ліван -- Французький Іноземний Легіон у місті Сіддікін, 24 серпня 2006 р.
Кожний другий миротворець на півдні Лівану буде представником країни Євросоюзу. Це пообіцяли глави зовнішньополітичних відомств ЄС, таким чином поклавши край непевності щодо участі Європи в миротворчих зусиллях у південному Лівані. Говорить Ерккі Туоміоя, міністр закордонних справ головуючої в ЄС Фінляндії:

“Ця зустріч засвідчила повну підтримку і солідарність Євросоюзу та його країн з Об''єднаними Націями, з їхнім генеральним секретарем та резолюцією ООН щодо Лівану. Ми збиралися також і для того, щоб оцінити, який внесок може зробити Євросоюз у розширених миротворчих силах, що необхідні, щоб резолюція ООН по Лівану успішно втілювалася. Я думаю, що Євросоюз виправдав очікування, які на нас покладалися”.

До цього дня країни ЄС висловили сумніви щодо відправлення “блакитних шоломів”, адже були не впевнені, яким буде завдання миротворців – зокрема, чи потрібно їм роззброювати угруповання “Хезболла”. Керівник ООН запевнив, що цього не буде.

“Розуміння таке, що роззброюванням займатиметься Ліван. Я думаю, що слід визнати – роззброювати “Хезболлу” не можна силою, потрібно мати політичну угоду в Лівані, потрібен консенсус всередині самої країни і угода сторін на роззброєння”.

Поки що не оголошується, скільки точно миротворців відправить та чи інша країна ЄС. Відомо, що велику участь візьмуть Франція і Італія – перша з них керуватиме силами ООН у Лівані до лютого наступного року, потім цю роль перебере на себе Рим. Серед інших учасників миротворчої місії називають Іспанію, Бельгію, Фінляндію та інші європейські країни.

У п''ятницю французький президент Жак Ширак заявив, що 15 тисяч миротворців буде забагато і що територія південного Лівану для них замала. Аннан вказав, що і ООН, і Бейрут називали саме цю цифру.

“У чому я вас можу запевнити, так це в тому, що ми б хотіли мати ефективні сили, що ми відправимо туди таку кількість чоловік, яка необхідна для виконання роботи – не більше й не менше”.

Перші додаткові миротворчі війська з країн Євросоюзу розмістять у Лівані впродовж наступного тижня. Однак усі сили будуть розгорнуті протягом двох-трьох місяців.
XS
SM
MD
LG