Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина критикує США за заяву про трагедію вірмен


Міністерство закордонних справ Туреччини висловило в неділю «глибокий жаль» через оприлюднену напередодні заяву президента США до роковин початку масового винищення місцевих вірмен наприкінці Першої світової війни в тогочасній турецькій державі, Оттоманській імперії.

Барак Обама у заяві з нагоди цих роковин, оприлюдненій у суботу, назвав ті події «найбільшим злодійством 20-го століття», але не вжив слова «геноцид».

Вірмени вважають тодішню спрямовану кампанію знищення вірмен за свідомий геноцид вірменського народу і домагаються й від інших країн визнання тих подій за геноцид; таке визнання вже здійснила на загальнонаціональному чи регіональному рівнях ціла низка держав, але наразі не США. Сучасна Туреччина категорично відкидає визначення тих подій за геноцид і різко протестує проти такого визнання чи його можливості.

24 квітня є днем ушанування пам’яті вірмен, загиблих у тих подіях – того дня 1915 року в Оттоманській імперії були здійснені перші арешти вірменських діячів, із яких почалася кількарічна трагедія вірменського народу.
XS
SM
MD
LG