Доступність посилання

ТОП новини

Генсек ООН в Бейруті: перемир’я – шанс для миру.


Марія Щур Прага, 28 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Шансом для миру назвав Генеральний секретар ООН Кофі Аннан перемир’я між Ізраїлем та радикальним ісламістським рухом Хезболла. Сьогодні Кофі Аннан провадить переговори в столиці Лівану, Бейруті, намагаючись підтримати перемир’я на Близькому Сході.

Ліван – Секретар ООН Кофі Аннан і міністр закордонних справ Лівану Фавзі Саллукх у міжнародному аеропорту Бейруту, 28 серпня 2006 р.
У двотижневу поїздку Близьким Сходом Кофі Аннан відправився не з порожніми руками. Якраз напередодні він заручився обіцянками європейських країн про те, що країни ЄС створять кістяк нових миротворчих сил ООН в південному Лівані. Остаточної згоди Франції у цьому питанні було досягнуто після того, як миротворцям ООН було надане право захищатися та навіть випереджати напади на себе. Франція очолюватиме контингент ООН до кінця цього року.

Після зустрічі з ліванським прем’єр міністром Фуадом Сіньорою та спікера парламенту Лівану, близьким до “Хезболли”, Набі Беррі, Кофі Аннан наголосив, що багато ще потрібно зробити.

«Ми зараз вступаємо у стадію відновлення і відбудови, а також повного виконання резолюції. Як я зауважив панові Беррі, ООН та міжнародна спільнота мають намір ефективно працювати з обома сторонами для того, щоб повністю виконати резолюцію ООН та досягти тривалого миру в цьому регіоні», - сказав Кофі Аннан у Бейруті.

Напередодні приїзду Кофі Аннана одна зі сторін конфлікту, “Хезболла”, дала зрозуміти, що вона не проти розташування миротворців ООН. Але лідер “Хезболли”, шейх Гассан Насралла заявив, що він сподівається підтримки міжнародної спільноти своїх вимог щодо обміну в’язнями з Ізраїлем.

«Деякі контакти вже встановлені. Здається, Італія хоче підключитися до цієї справи. Гадаю, ООН зацікавлена і переговори будуть проводитися через спікера парламенту Набі Беррі. Щодо Кофі Аннана, я не проти зустрітися з ним із цього питання, але головна моя проблема – це ситуація з безпекою», - заявив лідер “Хезболли” у неділю, виступаючи по місцевому телебаченню.

Тим часом Ізраїль виключає таку можливість. Кофі Аннан раніше говорив про необхідність робити «болючі компроміси» з обох боків, щоб досягти миру.

Ще одним питанням на переговорах є питання зняття ізраїльської морської та повітряної блокади та повного відкриття портів та аеропорту Лівану. Проте Ізраїль наполягає на тому, що блокада триватиме до розташування миротворців ООН на кордоні між Ліваном та Сирією для того, щоб не допустити озброєння “Хезболли” з боку Сирії. Але проти цього виступає уже Сирія. Президент країни Башар Ассад заявив, що у цьому випадку він закриє кордон. Для Лівану це може становити життєву небезпеку, бо кордон із Сирією нині є єдиним сполученням із зовнішнім світом.

ООН сподівається розташувати хоча б частину миротворців уже цього тижня, хоча Європейський Союз попереджає, що повна дислокація європейських військових можлива не раніше, ніж через два-три місяці.
XS
SM
MD
LG