Доступність посилання

ТОП новини

Італійські миротворці на шляху до Лівану.


Наталка Кудрик Рим, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Італія відправила до Лівану 2 500 військових. Вони увійдуть до складу 15-тисячного миротворчого контингенту ООН, котрий підтримуватиме безпеку на південних теренах Лівану. Після Другої Світової війни це одна з найвідповідальніших місій італійців, заявив міністр оборони Артуро Парізі, проводжаючи сьогодні земляків.

Ліван – Італійські солдати піднімають італійський прапор на військовому судні „Сан Марко” у порту Бейрут, 19 серпня 2006.
Відразу після вчорашнього рішення уряду, сьогодні зранку п''ять кораблів італійського флоту відчалили до берегів Лівану. Загалом на суднах майже дві з половиною тисячі військових. Їхнє головне завдання - підготувати місце для розгортання основного складу італійського контингенту. Серед службовців є і жінки. Забезпечення підрозділу на термін до кінця року обійшлося у 220 мільйнів євро.

Глава уряду Романо Проді назвав миротворчу місію італійців історичною. У порту південного міста Бріндісі, звертаючись до військових, прем''єр наголосив:

„Італія спостерігає за вами з особливим переживанням, країна цінує ваш обов”язок і народ італійський справді разом з вами через те, що ви маєте робити, - служити заради підтримки миру в іншій країні в умовах війни, ненависті і насильства”.

Прибувши наступної п’ятниці до місця призначення, частина підрозділу, майже тисяча солдатів, висадиться на ліванську землю, решта - сили швидкого реагування - залишатимуться тим часом на кораблях. У листопаді почнеться друга фаза італійської місії, тоді на ліванській території будуть розташовані іще півтори тисячі блакитних шоломів. Планується, що у лютому наступного року Італія очолюватиме розширений контингент ООН. Нині основним командиром буде Франція.

За словами Романо Проді, відправивши численну місію до Лівану, Італія знову починає відігравати провідну роль на міжнародній арені і таким чином заявляє про себе вголос в усьому Середземноморському регіоні. У врегулюванні воєнного конфлікту між Ізраїлем та Ліваном Рим від самого початку діяв досить активно, одним із перших заявивши про негайне припинення вогню. Оглядач газети „Corriere della Sera” Серджіо Романо вважає, що такий крок був справді нагальним для уряду:

„Думаю, що для Проді було необхідно поправити нинішній імідж Італії. І він зробив це, відправивши місію до Лівану, яка насправді є виправданою , бо є частиною контингенту ООН, і з огляду на все, місія миротворча”.

Нещодавні тривалі дискусії стосовно продовження місії в Афганістані породили сумніви, що лівий уряд Італії таки не впевнений у своїх кроках, коли йдеться про міжнародну поведінку країни. Поза тим, коли на початку літа кабінет Романо Проді вирішив вивести свої війська з Іраку, опоненти закидали йому нехтування міжнародними зобов”язаннями, згодом прохолодою повіяло із Вашингтона.

У день відправки миротворців американське інтернет-видання „New Republic” обізвало італійських солдатів боягузами, які виглядають крутими хлопцями в уніформі від стиліста Армані. На ділі, продовжує автор, вони краще пораються біля тарілки, аніж зі зброєю в руках. А от справді хоробрими і бравими вояками американський часопис вважає французів.
XS
SM
MD
LG