Доступність посилання

ТОП новини

Юні ізраїльтяни відкривають собі Україну.


Тетяна Ярмощук Київ, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Два тижні в Україні відпочивали діти з північних районів Ізраїлю, що постраждали від ракетних обстрілів. Діти оздоровлювалися у дитячому таборі “Чайка”, що у селищі Голочинці, Летичівського району Хмельницької області.


Відпочинок ізраїльських дітей в Україні організував і фінансував народний депутат Олександр Фельдман. Хлопців і дівчат для поїздки відбирали соціальні служби північних муніципалітетів Ізраїлю.

Батьки практично всіх дітей мають коріння в країнах колишнього СРСР. Для юних ізраїльтян було розроблено програму знайомства з Україною - вони відвідали Київ, Хмельницький, Вінницю, Кам’янець-Подільський. Часто зустрічалися із українськими ровесниками, які відпочивали в сусідніх таборах.

Старші діти дуже неохоче згадують війну, молодші прагнуть якнайшвидше забути бомбування і задуху в сховищах. Але залюбки говорять про нові знайомства, забавки і свіжі, вже українські враження.

8-річна Лєкаль наймолодша серед дітей. В Україні їй дуже сподобалося. Каже, найбільше запам’ятала поїздку на Південний Буг. Їй зокрема сподобалося гратися з маленькими собачками.

Юлі, якій уже 10 років, найбільше сподобалося у поїздці в Україні свобода дій\. Виявляється, її вночі не зміушували спати. Вона на дискотеці познайомилася з однією дівчинкою, і вони цілу ніч танцювали .

У старших дітей враження від перебування в Україні доросліші. 15-річному Ілланові найбільше припали до душі українські дівчата. Він познайомився з Машею і вони також підігрівали п’ятки на дискотеці грали у футбол, з місцевою дитячою збірно та відвідували жіночий монастир, який знаходився поряд із табором.

Іллан зокрема згадує футбольний матч “Маккабі - Ліверпуль” на який вони спеціально приїхали до Києва.

Діти з Ізраїлю проходи реабілітацію також у Франції, Польщі, Італії, зазначає працівниця муніципалітету міста Нарії Анна Лахман. Однак, з пострадянського простору прийняти ізраїльських дітей зголосилася лише Україна, каже пані Лахман, попри те, що тисячі громадян Ізраїлю мають громадянство Росії. Багато хто з них голосував за Путіна, каже вона.

Ізраїльські російськомовні депутати написали російському президентові особистого листа, але відповіді не отримали.

Чому громадян з Лівану вивозили до Росії? У нас такі ж самі люди, каже Анна Лахман.

Ізраїльська група складалася з 70 осіб, 64 з них - діти від 8 до 17 років, переважно всі вони вихідці з колишнього Совєцького Союзу.
XS
SM
MD
LG