Доступність посилання

ТОП новини

Ласуни не можуть не любити бельгійський шоколад (репортаж із Музею какао і шоколаду в Брюсселі).


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Ласунам усього світу зазвичай подобається бельгійський шоколад. Цукерки і шоколадні плитки стали ледве не візитною карткою Бельгії, приїхавши до якої туристи-ласолюби поспішають посмакувати славнозвісний шоколад. Про історію цього виробу розповідає Музей какао й шоколаду в Брюсселі.

Святим називали шоколадний напій у давній цивілізації Майя. Свого часу зерна какао служили грошима, а в середньовіччя шоколад споживали також і ті, хто хотів перемогти на любовному фронті. Про всю цю історію солодкого виробу розповідає брюссельський Музей какао й шоколаду, де також можна на власні очі подивитися, як виробляють цукерки. Музей створила вісім років тому Жо Драпс, чий батько та дідусь були виробниками шоколаду. Вона розповіла, що какао використовували ще за часів цивілізації Майя, де окрім засобу платежів зерна какао були також і ліками:

«Терапевтичні властивості какао допомагали заспокоїти болі в шлунку. Майя також розглядали какао як засіб проти головного болю, болю в ногах та руках. Какао допомагало їм вберегтися від променів сонця».

Європейці вперше скуштували напій з шоколаду в 16-ому сторіччі, коли під час однієї з подорожей Колумба представники Майя надали іспанцям дорогоцінний подарунок – зерня какао. Пізніше шоколад з''вився в Іспанії, згодом в Італії, Англії і Франції. А в Бельгії історія шоколаду починається в 17-му сторіччі, коли один аббат купив цей виріб. До кінця 18-го сторіччя шоколад існував тільки як напій і купити його могли лише заможні люди. Ще більшу популярність шоколад отримав у 20-му сторіччі. Говорить Жо Драпс:

«Починаючи з 1900-го року, ціна на какао і цукор значно зменшилася, і це дозволило населенню – точніше, середньому класу – більше споживати шоколад. І саме тоді шоколад розпочали їсти регулярніше».

Нині Бельгія пропонує велике розмаїття шоколадних виробів. Жо Драпс каже, що не можна сказати, який бельгійський виробник шоколаду є найкращим – весь шоколад є гарним, а вибір його є справою смаку. Однак чому саме бельгійський шоколад так полюбляють ласуни? Говорить Драпс:

«Тому що ми є дуже суворими у виборі зерня. Тож виробники дуже прискіпливо відбирають какао високої якості, тому що кожен сорт какао має свій аромат і свої властивості. Для хорошої якості також важливо, аби й цукор, який ми додаємо, був високої якості. І ми маємо також ледве не найпередовіші технології у світі, які дозволяють нам виробляти хороший шоколад».
XS
SM
MD
LG