Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Забудували!


Київ, 04 вересня 2006 року. Такі місця в українських мегаполісах (де кожна сотка землі - на вагу золота) називають “гарячими точками”. Одного прекрасного дня, йдучи через багато років знайомий парк, люди натикаються на глухий паркан, за яким по-діловому чимчикують будівельники. На всі бідкання робітники у касках відповідають: "нам заплатили, от ми і будуємо, а що це - не знаємо!" Зрештою з’ясовується, що тут вирішили звести черговий офісно-житловий хмарочос. Частина мешканців навколишніх будинків організовує блокаду будівництва. В одній тільки столиці “гарячих точок”, з об’єктами будівництва, законність яких викликає сумніви, понад сімдесят. Як вирішувати такі конфлікти? Про це – “Звуки життя” “Забудували!” З вами – Віола Бурда.

Замовники стихійної забудови часто пояснюють зведення своїх хмарочосів тим, що це, мовляв, “експериментальне будівництво”, - констатує еколог Катерина Борисенко. На її думку, від таких “експериментів” у містах часто страждають “зелені зони” – мальовничі парки та сквери.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Вже три роки не мають спокою мешканці одного з будинків в центрі Києва - всі принади проживання в елітному районі відібрали в них забудовники. Тепер - ані поспати вночі, ані подивитися з вікна на Михайлівську площу та собор. Скаржилися ображені городяни кореспондентці “Звуків життя” Лесі Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Мешканці однієї з вулиць в історичному центрі іншого українського мегаполіса – Харкова – святкують перемогу. Їхня багаторічна боротьба проти планів забудови двору завершилася на користь городян. Докладніше про цю баталію - харківська кореспондентка Радіо Свобода Вікторія Маренич.

Без проблем із забудовниками в одному з найбільших міст світу - Нью-Йорку - теж не обходиться. Але до блокад та мітингів справа не доходить. Наприклад, якщо у хмарочоса - кілька зайвих поверхів, за рішенням влади їх просто прибирають. Розповідає американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Взагалі, для початку будівництва міська влада має дозволити виділення земельної ділянки. Потім - проект забудови та її кошторис узгоджують із владою. Далі - всі ці документи перевіряє інспекція державного будівництва і тільки тоді будівельники можуть починати рити котлован. Говорить представник інспекції Олександр Миколайович.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG