Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 5 вересня.


Віктор Недоступ

5-го вересня 1877-го року - У форті Робінсон (штат Небраска) під час арешту загинув Несамовитий Кінь, вождь племені сіу, один з героїв битви індіанців з американськими військами біля ріки Літл Бігхорн (штат Монтана), американці тоді зазнали найтяжчої поразки.

1905 - В Портсмуті (США) Японія та Росія підписують мирний договір. Це підсумок російсько-японської війни 1905 року. Згідно з договором, Росія втрачє військові бази в Порт-Артурі і Дальньому, південну частину острова Сахалін, виводить свої війська із Маньчжурії та визнає Корею зоною впливу Японії.

1914 - Об''єднані англо-французькі війська під командуванням генерала Жозефа Жоффра зупиняють наступ німецьких армій на річці Марна за 50 кілометрів від Парижу і починають контратаку. Наступного дня битва, в котрій брали участь близько мільйона осіб, змінює свій хід і 9 вересня план німців на швидке завоювання Франції провалюється - війна на Західному фронті набуває позиційного характеру.

1958 - У США вперше публікують роман Бориса Пастернака "Доктор Живаго", заборонений до друку на його батьківщині в СРСР.

1960 - На Олімпійських іграх в Римі золоту медаль в першій надважкій категорії виборює Кассіус Клей, американський боксер із штату Кентуккі, котрий згодом, взявши ім''я Мухамед Алі, стане живою легендою світового боксу.

1972 - В олімпійському містечку в Мюнхені палестинські терористи з організації "Чорний вересень" вчиняють напад на команду Ізраїлю. Одного спортсмена і одного з тренерів вбивають на місці, дев''ятьох ізраїльтян беруть заручниками. На вимогу терористів німецькі власті надають їм літак. Спецслужби намагаються його штурмувати - в результаті загинуло п''ять палестинців, один поліцейський і всі заручники.

1971 в Монреалі починає працювати перше в Канаді франкомовне телебачення.

А у 2001-му екс-президент ФРН Роман Херцог у віці 67 років одружився на баронесі Александрі фон Берліхінген. Це дуже мудро. Послужив державі скільки треба, можна й одружитися. Хай щастить.
XS
SM
MD
LG