Доступність посилання

ТОП новини

Засоби інформації пишуть про дієвість методу "батога і пряника" в ЄС.


Василь Зілгалов Прага, 5 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише у вівторок про економічні успіхи балтійських країн і можливість стимулювання їх в ЄС прискореним включенням у зону євро. Газети також відзначають, що швидкий вступ до ЄС Румунії і Болгарії буде коштувати їм досить дорого.

Заступник директора європейського відділення Міжнародного валютного фонду Сюзан Шадлер відзначила у інтерв’ю німецькій газеті "Зюддойче Цайтунґ" у вівторок, що за час з останнього розширення ЄС два роки тому нові члени спільноти із Східної та Центральної Європи досягли вражаючих успіхів. Представник МВФ вказала на високі темпи економічного зростання і низьку інфляцію в цих країнах, а також на їхню привабливість для інвестицій. Наприклад, в Естонії зарубіжні інвестиції у минулому році складали 12 відсотків від ВВП. Сюзан Шадлер також відзначає, що швидкі темпи економічного зростання в нових країнах ЄС пов’язані з ризиками змін обмінних курсів та іншими новими явищами. Тому представник МВФ переконана що правильними є наміри, що такі успішні країни, як Естонію і Литву, необхідно прискорено приймати у зону євро. Згаданий експерт звертає увагу на те, що вже саме повідомлення про швидке введення євро викликало інвестиційний бум в цих двох прибалтійських країнах ЄС. Лондонська Файненшел Таймс пише у вівторок про Європейська комісія швидше за все вирішить прийняти Румунію та Болгарію вже з 1 січня 2007, хоча ставлення до них більш прискіпливим, ніж до попередніх кандидатів. Раніше Брюссель погрожував цим двом країнам, що може відкласти їхній вступ на рік, якщо ці країни зволікатимуть з реформами.

Але остаточно це питання буде вирішене в жовтні цього року після ухвалення у кінці вересня жорстких рекомендацій Єврокомісії щодо реформування законодавств цих країн та посилених заходів щодо подолання корупції та організованої злочинності в двох країнах - кандидатах. Файненшел Таймс звертає особливу увагу на організовану злочинність в Болгарії і слабкість судової системи в цій країні. Газета також зауважує, що не всі в ЄС у захваті від приходу двох нових членів. Наприклад, у Великій Британії побоюються, що зі вступом до спільноти бідних країн південно-східної Європи можна очікувати різкого збільшення припливу іммігрантів та зростання організованої злочинності старій Європі.

А британська Індепендент спростовує стародавній арістотелівський постулат про користь пізнього батьківства. Газета наводить результати дослідження, котрим було охоплено понад 130 тисяч дітей і яке довело що із старінням саме татів, наприклад, вище 40 років, ризик аутизму, психічних відхилень, у дітей зростає у шість разів. Що стосується віку мам і аутизму у дітей, то тут вчені взаємозв’язку не виявили.
XS
SM
MD
LG