Доступність посилання

ТОП новини

Відлуння афери “Еліта-центру” та чому дорожчають київські квартири?


Оксана Гребіневич Київ, 6 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українці, постраждалі від будівельних афер, здобули важливу перемогу. Хай проміжну і далеко не остаточну, але серйозну. Двоє потерпілих від найвідомішої в Україні квартирної махінації “Еліта-центру” домоглися арешту майна і рахунку агенції “Благовіст”. Саме через Печерську агенцію Благовісту ошукані покупці купували неіснуючі квартири. Як все це позначиться на інтересах тих, хто хоче продавати або купувати квартири і що наразі відбувається на ринку нерухомості?

Київ -- готується до здачі новий будинок.
Потерпілі інвестори вимагають від агентства 600 тисяч гривень. Ця сума включає компенсацію вкладів, ріелтерські послуги та моральне збитки. Наразі судового висновку ще не має.

Фахівці не вважають, що ситуація навколо “Благовісту” суттєво вплине на вартість нерухомості. Але клієнти ринку нерухомості дуже чутливі до подібних сигналів. І експерти сподіваються, що скандали здатні змусити українських законотворців впорядкувати правила гри на цьому ринку, - каже президент Асоціації фахівців з нерухомості України Олександр Бондаренко:

“Для того, щоб можна було якісь претензії пред’являти до людей, які називають себе ріелтерами, то треба узаконити саму професію. Тобто прийняти закон про операції з нерухомим майном на вторинному ринку, чи закон про ріелтерську діяльність, чи про підприємницьку діяльність на ринку нерухомості, і тоді можна було б у законі прописати як обов’язки, так і права ріелтерів. І тоді можна, якщо він порушив щось, і претензії пред’являти”.

Між тим, після майже річного затишшя, ціни на нерухомість у Києві невблаганно поповзли вгору. Говорить виконавчий директор групи компаній “Планета Оболонь” Олексій Котенко:

“З серпня розпочалося дуже активне зростання цін. І на вторинному ринку воно досягло рівня 4,5%, а на первинному трішечки менше – 3,5-4%. Це свідчить про те, що все ж на ринку сплеск, попит перевищує пропозицію. Якщо говорити про тенденції, які ми спостерігаємо сьогодні, то, швидше за все, така ситуація збережеться і у вересні.”

Тобто йдеться, про одновідсоткове зростання щотижня. І навряд чи, - кажуть фахівці, на ціни вплинуть наміри київського мера відраховувати 20% новозбудованих метрів на потреби міста. Адже основним регулятором цін на квартири залишається попит.
XS
SM
MD
LG