Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині запроваджують платну медицину.


Василь Плоскіна Угорщина, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Візити до лікаря в Угорщині стануть платними. І хоча йдеться поки що лише про символічну суму, лікарі і пацієнти не задоволені. Лікарі, зокрема, скаржаться на те, що процедура оплати виглядає малозрозумілою. На думку ж урядовців, реформа системи охорони здоров’я потрібна для зменшення зловживань та й бюджет уже не витримує навантаження "безкоштовної медицини".

Згідно з урядовою постановою, хворим треба буде платити фіксовану суму за візит до дільничного лікаря, профільного спеціаліста поліклініки, а також сплачувати гроші за перебування в лікарні. Рішення кабміну так само скасовує деякі пільги для хворих при отриманні ліків у аптеці. Урядовці переконані, що такі кроки виконавчої влади допоможуть ефективніше боротися з численними зловживаннями в царині охорони здоров’я і заодно сприятимуть наповненню бюджету. Самі ж хворі, а разом з ними і багато лікарів та деякі опозиційні політики вважають, що уряд припустився великої помилки.

Попри те, що сума державного мита наразі невелика – всього 300 форинтів (це трохи більше 1-го євро), технічна сторона справи викликає у медиків чимало запитань. Багато з них просто розгублені, бо ж не відомо, чи хворий даватиме гроші безпосередньо лікарю в руки, чи сплачувати за візит в якусь окрему касу. Дільничний лікар Марія Урбан, наприклад, скаржиться:

“Я ще й досі не второпала, як мені проводити ці суми через бухгалтерію. Тицяти кожному з хворих, а їх у мене за день буває не менше сотні, якийсь рахунок? А де зберігати гроші? Як їх потім обліковувати?”

Не все зрозуміло і родинним лікарям. Ïх цікавить, чи передбачено в податковій системі положення про те, скільки відсотків від зібраних грошей за візит до дільничого лишиться в касі прийомного пункту, а яка сума відійде державі. Поки що й праві опозиційні партії вбачають у постанові чинного ліво-центристського уряду країни самі лише недоречності. Говорить член парламенту Микола Іштван, депутат фракції консервативного союзу молодих демократів:

“Ми вже наперед відчуваємо серйозні проблеми у цій справі, адже важко уявити, що платний прийом до дільничного лікаря проходитиме гладесенько-рівнесенько, що й голки не підточиш. Коли йдеться про гроші, і це не тільки один я так вважаю, там завжди трапляються якісь накладки і непорозуміння між людьми. Будуть вам і образи, і скарги, і навіть відмови платити. Це ж не жарти – досі медицина була в Угорщині безкоштовною, а потім стає платною. Людям це не так просто усвідомити”.

Тим часом урядовці, як можуть, заспокоюють співвітчизників. Керівник міністерства охорони здоров’я Лайош Молнар пояснює і просить спантеличених колег та обурених пацієнтів:

“Будь-ласка, прошу взяти до відома, що уряд поки що ухвалив тільки принципові положення цієї реформи. Ми активно працюємо над тим, щоб технічні моменти справи в жодному разі не стали заформалізованими, ускладненими, а були якомога простішими й зручними для лікарів та хворих”.

У планах міністерства на найближчу переспективу є пункт щодо перегляду нинішньої системи компенсації хворим дорогих ліків. На думку Мігая Кокеня, уповноваженого уряду у справах охорони здоров’я, щорічно держава втрачає на цьому приблизно 40-50 млрд. фор. (25 млн. дол. США). Візьмуться реформатори також і за ревізію медичного страхування. Один з найбільших ідеологічних опонентів ліво-центристів – співголова консервативної партії ФІДЕС Золтан Покорні від таких заяв лише скрушно хитає головою, мовляв, перед виборами перші обіцяли одне, а насправді безпардонно залізають у кишеню виборців.
XS
SM
MD
LG