Доступність посилання

ТОП новини

Шлях на Молдову для пасажирів відкритий.


Тетяна Ярмощук Київ, 6 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Залізничне сполучення пасажирських потягів між Україною і Молдовою через український Камянець-Подільський і до молдавської Окниці відновлене. Вантажні потяги поки що продовжують йти в обхід цієї ділянки кордону. Експерти молдовської та української залізниць розробляють механізм транзиту вантажів з України через Молдову.


Залізничний рух на українсько-молдовському кордоні перекрили 1 вересня через ремонтні роботи на переправі Могилів-Подільський-Волчинець. Медіа повідомляли про поїзди, які стоять у чистому полі по декілька годин і страждаючих від цього пасажирів. Молдовські аналітики припускали, що новий прем’єр-міністр України Віктор Янукович в такий спосіб намагає примусити Кишинів домовлятися про залізничне сполучення з Придністров’ям. Тоді як Молдова відмовляється платити за транзит придністровською територією. Але заступник голови комітету Верховної Ради України з питань транспорту і зв’язку, представник Партії Регіонів Ігор Шкіря спростовує будь-яке політичне підґрунтя проблеми:

“Йшло будівництво залізничної колії з України на Молдову. Зараз Укрзалізниця ухвалила рішення зупинити будівництво цієї магістралі через недоцільність”.

Міністр реінтеграції Республіки Молдова Васілій Шова в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода зазначив, що Україна та Молдова зуміли знайти рішення цієї проблеми:

“Наразі у Кишиневі працюють експерти української та молдовської залізниць. Для того, щоб протягом найближчих двох днів виробити механізм для здійснення транзиту вантажів з України через територію Молдови до портів Рені та Галац”.

Разом з тим, Васілій Шова висловив сподівання, що подібного більше не трапиться:

“Якщо українські спеціалісти кажуть, що у районі Могилів-Подільського потрібно ремонтувати міст, то ми сподіваємося, що ці роботи завершаться у короткий термін. І це дасть можливість відновити нормальний рух на цьому переході. Ми б дуже не хотіли, аби у реалізації економічних проектів, пов’язаних з перевезеннями були присутні політичні причини”.

Між тим, призупинення вантажного сполучення на ділянці українсько-молдовського кордону через Камянець-Подільській , призволить до щоденних збитків Укрзалізниці у розмірі понад мільйон гривень.
XS
SM
MD
LG