Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація у Грузії напружується перед листопадовим самітом НАТО.


Василь Зілгалов Прага, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Грузія заявила, що арештами у середу вранці групи членів опозиційної партії "Справедливість" попереджено спробу державного перевороту, за якою стоїть Ігор Ґіорґадзе, колишній міністр державної безпеки Грузії, що переховується за межами країни, ймовірно в Росії.

Тбілісі – Арешт одного з членів опозиційної партії "Справедливість".
Представники влади Грузії стверджують, що вже впродовж кількох місяців Департамент Конституційної безпеки збирав факти щодо причетності групи членів партії " Справедливість" до спроби державного перевороту в країні. Зокрема, міністр внутрішніх справ Грузії Вано Мерабішвілі заявив у середу ввечері наступне:

"У нас була інформація і підозри, що ці люди, ці групи планували скинути владу в Грузії і привезти в країну Ігоря Ґіорґадзе. Департамент конституційної безпеки працював кілька місяців з цими групами і нині у нас є досить доказів для того, щоб ці люди постали перед судом".

Повідомляється також, що серед 29 заарештованих у середу вранці в різних місцях Грузії лідер Монархічно-консервативної партії Темур Жоржоліані, керівник організації "Антисорос" Майя Ніколеашвілі, один із керівників партії " Справедливість" Майя Топуріа, а також представники організацій "ХХІ століття – Мова, Вітчизна, і Віра" і "Грузинський рух" Заза Давітаіа та Вахтанґ Талахадзе. Грузинське телебачення показало також кадри з виявленими в офісах партії "Справедливість" та помешканнях заарештованих зброєю та великими сумами грошей. Влада в Тбілісі стверджує, що двоє із заарештованих вже дали свідчення про підготовку прихильниками Ігоря Ґеорґадзе державного перевороту в країні.

Президент Грузії Міхаіл Саакашвілі, котрий під час арештів вдома відбув до Польщі для участі у міжнародному формі в Криниці, сказав що він більше засмучений програшем його збірної з футболу у Києві, аніж виявленими в його державі змовниками. А щодо арештів можливих ініціаторів перевороту Саакашвілі висловився перед журналістами так:

"Вони дістануть те, що заслужили. Це прекрасно побачать їхні покровителі і фінансисти та ті, на кого вони розраховували. Якщо у тих є на змовників сподівання, то наші справи йдуть добре і наше майбутнє в безпеці", – сказав Міхаіл Саакашвілі у четвер на прес-конференції в Польщі. Саакашвілі не спростував висловлювання грузинських політиків щодо того, що змова планувалася і фінансувалася Росією.

Спікер Держдуми Росії Борис Ґризлов заявив у четвер у Москві перед журналістами, що арешти серед опозиціонерів в Грузії - це "результат насильницького введення нової демократії" в цій країні. Самі опозиціонери і їхні адвокати вважають арешти незаконними.

На думку відомої американської дослідниці з Інституту Гадсона Зейно Баран, останнє напруження ситуації в Грузії може бути пов’язане з майбутнім самітом НАТО в Ризі, де буде вирішуватися питання про запрошення Грузії до НАТО. "Гадаю, що збіг у часі не випадковий. Багато європейських країн висловлюють сумнів, що якщо вони дадуть позитивний сигнал Грузії в Ризі, це може засмутити Росію". Тож, на думку американської дослідниці, все, що буде відбуватися в Грузії найближчим часом, буде розглядатися у світі саме під цим кутом.
XS
SM
MD
LG