Доступність посилання

ТОП новини

Українська преса: Хто буде боротися на наступних виборах за президентське крісло? Чи ймовірні дострокові вибори київського голови? До чого зобов’яже звання довічного міністра?


Ірина Біла


Обрання Віктора Януковича на посаду глави уряду заповнило останню порожню клітинку в раніше невизначеній мозаїці кадрового розкладу у вищих ешелонах влади на найближчі роки. Особливо з огляду на майбутні президентські вибори. Як стверджує газета “День”, негласна боротьба за поки що головну посаду в країні - президентську вже почалася. І очевидно, що боротьба ця розгорнеться між лідером БЮТ і нинішнім Президентом Віктором Ющенком. "А як же Янукович?" - виникає логічне запитання. Найімовірніше, зазначає далі видання, Віктор Федорович у майбутньому президентському марафоні буде лише спостерігачем. Докладніше – в статті “Не просто “Так!”. Утім, до виборів Президента ще пару років, а ось до перевиборів мера столиці куди ближче. Принаймні в цьому переконаний народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко – Андрій Шевченко. Він вважає, що тема дострокових перевиборів київського голови стає дедалі актуальнішою. “Якщо не зміниться стиль управління в столиці, команді Леоніда Чернівецького дуже важко буде відпрацювати весь термін своїх повноважень” ,– наголосив парламентарій. І продовжив обговорювати з журналістами можливість висунення Юлії Тимошенко на посаду мера Києва. Про це розповідає “Комерсант-Україна”. Доволі скептично оцінює діяльність столичного голови і “Газета по-київськи”. У статті “Слова дешевші, ніж хліб” наголошується, що “магазинів для бідних у столиці немає і не буде, скидки від київського мера відкладаються, а супермаркети їх уже давно дають”. “Чому обговорення формату коаліції вчора проігнорували представники з “Нашої України”? Про це розмірковують “Київські відомості”. У підсумку статті видання стверджує, що це тактичний крок “нашоукраїнців”, аби підготувати учасників коаліційних обговорень до певних поступок заради досягнення своїх інтересів. Про це стверджується в статті “Маленьке непорозуміння з великими претензіями”. А ось увагу щоденника “Україна молода” привернула ініціатива Кабміну закріпити за урядовцями довічне звання міністрів. З відповідними пільгами та соціальними благами. Звісно ж, багато міністрів таку ініціативу підтримують. Зокрема, глава Міністерства у справах сім’ї молоді та спорту Юрій Павленко каже: “Цей статус - додатковий чинник відповідальності перед суспільством, і він зобов''язаний відчувати його постійно".

У цьому ж числі знаний науковець Костянтин Ситник, якого видання називає старійшиною української політики, критикує "помаранчевих" за минулорічне розлучення й за провалені переговори, пояснює, чому В.Януковичу треба дати покерувати урядом, і запевняє, що “нас чекають найкращі роки".
XS
SM
MD
LG