Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 13 вересня.


Віктор Недоступ

13те вересня 1759го року. Світовий конфлікт, який отримав назву Семилітньої війни, в Америці вилився у Франко-англійську та Індіанську війни. Британські війська під командуванням генерала Джеймса Вулфа у битві біля Квебека одержують вирішальну перемогу над французькими загонами, (ними командує маркіз де Монко). Командувачі обох армій смертельно поранені. Перемога дозволяє Англії домінувати в Канаді.

1788 - Нью-Йорк проголошують тимчасовою столицею Північно-Американських колоній.

1812 - Після поразки у Бородінській битві, у Філях під Москвою головнокомандувач російської армії Кутузов скликає військову нараду. Рішення наради не вступати у ще один бій з армією Наполеона. Заради збереження військових сил доведеться здати Москву без бою.

1848 - у Львівському університеті починає працювати кафедра української мови.

1922 - У лівійському селищі Ель Азізія реєструють рекордно високу температуру. У тіні 58 градусів за шкалою Цельсія!

1923 - Заручившись підтримкою короля Іспанії Альфонса XIII, генерал Мігель Прімо де Рівера, котрий командує військовим округом в Каталонії, здійснює військовий переворот і оголошує про створення нового уряду - Військової директорії. Директорія вводить у країні військове положення, що зберігатиметься два роки. Потім військову Директорію замінять на цивільну, на чолі котрої до 1930 року і далі залишиться Прімо де Рівера.

1995 - По завершенні футбольного матчу Ліги європейських чемпіонів з футболу між "Динамо" Київ та грецьким "Панатінаїкосом" іспанський суддя Лопес Ньєто звинувачує адміністрацію київського клубу в спробі підкупити арбітрів. УЕФА проводить розслідування і позбавляє "Динамо" права брати участь в єврокубках протягом наступних трьох років.

А у 1996му 14-літній японець Субару Такахаші завершив своє 54-денне плавання через Тихий океан, котре він здійснив на човні "Advantage". Таким чином він став наймолодшою людиною, яка самостійно перетнула Тихий океан. Слава героям!
XS
SM
MD
LG