Доступність посилання

ТОП новини

Українські епічні пісні викликають захоплення європейських музичних фахівців. Вражені ними також відвідувачі варшавського Міжнародного фестивалю "Перехрестя культур", що упродовж 8 днів триває у Варшаві.


Єва Поштар Варшава, 13 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Варшавська публіка з ентузіазмом зустрічала колектив "Карпатіяни" з Києва – єдиний, що представляє Україну на етнічному фестивалі "Перехрестя культур". У цьогорічному фестивалі бере участь майже двісті виконавців з усього світу: Азії, Америки та Європи. На цьому фестивалі можна також побачити театральні п''єси, фільми, виставки фотографій.

У самому центрі польської столиці, біля символу Варшави - Палацу культури - поставлені чотири величезні намети. Це містечко від минулої суботи відвідують тисячі жителів Варшави та гостей польської столиці. Фестиваль триватиме до неділі 17 вересня.

З року в рік у Варшаві зростає число людей різних національностей, які знаходять тут роботу і житло. Організатори міжнародного фестивалю "Перехрестя культур" кажуть, що імпреза - це свого роду вияв прихильності до нових жителів столиці та спроба показати зразки їхніх національних культур. Про це сказав Радіо Свобода один із організаторів фестивалю, українець за походженням, Роман Ревакович:

"Мотто фестивалю - думка Ришарда Капусьцинського, яку ми взяли з його книжки "Подорожі з Геродотом". А звучить вона ось так: "Інші світи й інші культури - це є дзеркала, в яких бачимо себе і нашу культуру". Саме ця думка є головним дороговказом у побудові програми фестивалю варшавського "Перехрестя культур".

Члени ансамблю шукають натхнення для своїх творів у національній фольклорній традиції. Часто вони самі організовують фольклорні експедиції, під час яких записують пісні від людей у селах. Однак пісні "Карпатіян", створені на основі українського фольклору, звучать сучасно. В них чути вплив рок-музики й джазу. Член "Карпатіян", бандурист Тарас Компанійченко говорить, що група намагається творити сучасний варіант української естради. Говорить Тарас Компанійченко:

"Йде боротьба досі в Україні. За що? За Україну. Це парадоксально, але це так і є. Тобто, йде боротьба за те, щоб українець не мав комплексу. Українець має комплекс: хто я? Чи є в мене культура, чи є в мене минуле? Якщо в мене нема минулого, в мене нема майбутнього".

Бандурист "Карпатіян" вважає, що колектив повертає українцям їхнє минуле. На жаль, не кожен українець знає, що йдеться тут про культурну спадщину європейського маштабу, якою слід пишатися.

Музиканти "Карпатіян" сказали Радіо Свобода, що їхнія місія - віднайти місце для української культури, щоб гідно показати і українцям, і Європі, що Україна із її культурним надбанням має належне місце у світі.
XS
SM
MD
LG