Доступність посилання

ТОП новини

4 генералів Зройних Сил України опиняться на лаві підсудних.


Галина Терещук Львів, 13 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На жаль, 27 липня 2002 року не був винайдений прилад, який би вчасно попередив пілотів СУ -27, де саме розташовані глядачі на летовищі. 77 людей загинули під уламками військового літака. Очевидно, що на лаві підсудних невдовзі опиняться генерали Збойних Сил України, які безпосередньо відповідали за організацію авіашоу . Днями Генеральна прокуратура України передасть матеріали у справі 4 генералів у суд.

Нагадаю, що згідно з рішенням Військового Апеляційного суду, понад 500 людей визнані потерпілими внаслідок найбільшої в Україні катастрофи, 12 людей залишились інвалідами на усе життя, втім лише 4 отримали інвалідність. Психічний стан багатьох очевидців складний. Суд визнав винними у цій катастрофі 4 офіцерів, які сьогодні відбувають покарання у в»язниці. Перший пілот засуджений на 14 років, а також його зобов»язали виплатити 72 мільйони гривень державі, як компенсацію за завдані збитки. Величезні суми призначили й іншим засудженим.

Як повідомив Радіо Свобода голова міської громадської організації «Скнилівська трагедія» Стефан Козак, лише на 5-му році після трагедії потерпілі домоглись, щоб Генпрокуратура завершила розслідування у справі 4 генералів, причетних до організації авіашоу у Львові – колишнього командувача 14 авіакорпусу, а нині Головнокомандувача Військово-Повітряних сил України генерал-лейтенента Онищенка, колишнього командувача Повітряними силами генерала Стрельникова та його двох тодішніх заступників - генералів Волошенка й Алексєєва. Стефан Козак:

«98 % потерпілих ознайомились з кримінальними справами генералів».

Потерпілі незадоволені судовим рішенням Військового апеляційного суду, а тому понад 90 осіб звернулись із позовними заявами проти держави Україна у Європейський суд з прав людини. Вони вимагають офіційного вибачення за катастрофу від держави, позбавлення військових звань винних офіцерів, а також збільшення потерпілим матеріальної компенсації. Стефан Козак зазначив, що вони очікують дати реєстрації позовів і вже навесні сподіваються на вирок.
XS
SM
MD
LG