Доступність посилання

ТОП новини

Україна посилюватиме співпрацю з НАТО


Як заявив сьогодні у Брюсселі прем’єр-міністр України Віктор Янукович на спільній прес-конференції з Генеральним секретарем Альянсу Яапом де хооп Схеффером, цьому немає альтернативи. Однак подальші відносини України з НАТО, принаймні зараз, не передбачають приєднання Києва до Плану дій щодо членства в Альянсі, вважає Віктор Янукович.


Як заявив сьогодні у Брюсселі прем’єр-міністр України Віктор Янукович на спільній прес-конференції з Генеральним секретарем Альянсу Яапом де хооп Схеффером, цьому немає альтернативи.

Однак подальші відносини України з НАТО, принаймні зараз, не передбачають приєднання Києва до Плану дій щодо членства в Альянсі, вважає Віктор Янукович.

За його словами Україна до цього не готова: “Приєднання до ПДЧ – це питання часу. Сьогодні, коли в українському суспільстві немає підтримки в цьому питанні, тут можна сперечатись – є підтримка на рівні 12 чи 25 відсотків. Цього замало, щоб робити такі кроки”.

За словами прем’єра, за останні 2 роки підтримка українцями вступу до НАТО зменшилася і тому слід посилити інформаційну політику серед населення, тобто пояснювати людям роль і значення Альянсу.

Янукович не назвав, коли приблизно можна б було провести референдум в Україні щодо вступу до НАТО:

“Все буде залежати від того політичного процесу, який буде проходити в Україні, але, на мій погляд, цей референдум можливий лише за умови, що в Україні будуть проводитись системні економічні й соціальні реформи, буде зростати рівень життя людей... Покаже час”.

Український прем’єр також заявив, що Київ не повинен протиставляти відносини з Альянсом і добросусідські відносини з Росією.

Зі свого боку Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер похвалив Україну за її підтримку діяльності НАТО:

“Допомагаючи Альянсу виконувати місію в Афганістані, борючись разом із нами з тероризмом, надаючи сили для миротворчих операцій на Балканах і для навчальної місії в Іраку, Україна продемонструвала, що здатна бути провідним експортером безпеки”.
XS
SM
MD
LG