Доступність посилання

ТОП новини

67 років від початку вторгнення Червоної армії на територію Західної України та Західної Білорусі 17 вересня 1939 року.


Віталій Пономарьов Київ, 15 вересня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – 17 вересня 1939 року Червона армія розпочала вторгнення на територію Західної України та Західної Білорусі, що тоді входили до складу Польської держави.

Німецькі та радянські офіцери обговорюють план спільних дій на території Польщі. 1939 рік.
23 серпня 1939 року у Москві був підписаний “Пакт Молотова–Ріббентропа” з таємним протоколом, за яким Радянський Союз і Німеччина узгодили лінію поділу Центрально-Східної Європи. 1 вересня німецька армія вторглася на територію Польщі з півночі, заходу і півдня, а 17 вересня Червона армія почала наступ зі сходу. Радянська пропаґанда представила цю акцію як “визвольний похід” з метою захисту майна і життя населення Західної України та Західної Білорусі.

Упродовж десяти днів Червона армія захопила західноукраїнські та західнобілоруські землі, зустрівши серйозний опір польських частин тільки в районі Холма, Чорткова та Шацька. У боях взяли участь і загони українських націоналістів, які в околицях Миколаєва, Стрия і Щирця билися проти польських підрозділів, а у Ходорові та Львові – проти радянських частин. Говорить київський історик Руслана Марценюк:

“17 вересня 1939 року стало для України, з одного боку, примусовим сталінським возз’єднанням західних земель, з іншого боку, Німеччина і Радянський Союз попросту розчленували Польщу. З приходом Червоної армії Західна Україна занурилася у задушливу атмосферу ворожої окупації. У період з вересня 1939-го до липня 1941-го в Західній Україні було репресовано 1 мільйон 70 тисяч осіб”.

27 вересня захисники Варшави капітулювали. Наступного дня у Москві був укладений німецько-радянський Договір про дружбу і кордон. Сторони домовилися вважати поділ Польщі остаточним і розглядати його (цитата) «як надійний фундамент для подальшого розвитку дружніх відносин між своїми народами». Говорить київський історик Станіслав Кульчицький:

“Гітлер і Сталін домовилися поділити Польщу. Більше половини території Польщі переходило б у розпорядження Радянського Союзу. Почалася 1 вересня Світова війна, тоді Сталін відмовляється включати в територію Радянського Союзу польські землі, зосереджується тільки на Західній Україні та Західній Білорусі, виторговує за відступ від польських земель перехід Литви в радянську сферу інтересів”.

Загалом у вересні 39-го року Радянський Союз захопив західноукраїнські землі, які становлять приблизно третину нинішньої території України.
XS
SM
MD
LG