Доступність посилання

ТОП новини

Різні регіони України матимуть різні ціни на газ.


Оксана Гребіневич Київ, 14 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Чим далі від Росії, тим дорожчий газ. До ринкової ціни газу, який матимемо на кордоні Україна-Росія, тепер додаватимуть ціну транспортування по України. Про таке днями заявив прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Що це означає: різним регіонам різні ціни на газ?


Сьогодні різниця в транспортному шляху щодо постачання газу всередині України не враховувується. Тобто не залежно від відстані до кордону з Росією всі споживачі – і промислові, і населення сплачують однаково. У разі, якщо уряд виконає обіцянку і введе плату за транспортування, найдорожчим газ виявиться для західних регіонів країни. Це несправедлива політика, - вважає експерт Центру “Case Ukraine” Ганна Царенко:

“У разі введення диференційованого тарифу для різних регіонів будуть створені нездорові стимули для переміщення виробництва в ті регіони, де газ буде дешевше. А отже це означає переміщення виробництва до східних регіонів України, оскільки це ближче до Росії. Другим аргументом проти такого підходу є те, що постачання газу є природна монополія держави, І тому держава бере на себе функції забезпечити рівний доступ споживачів до цього ресурсу. І диференційовані ціни на газ по регіонах виглядають як цінова дискримінація.”

Але експерти в оцінці нововведення неоднозначні. Диференційовані ціни на газ з урахуванням транспортування – це нормальне ринкове явище, - вважає експерт Центру Разумкова Володимир Саприкін:

“Я попередив би, що це значно менше буде стосуватися населення ніж промисловості. Не треба лякати населення, що Захід України помаранчевий буде платити більше, а схід, промислові райони будуть платити значно менше. Фактично, це буде не чутливим фактором насамперед для населення. Щодо промисловості то, можливо, це буде більш чутливо. Це така нормальна реформа, якщо її правильно реалізувати".

Думку, що диференціювання ціни на газ населення не зачепить, підтримують більшість аналітиків. Адже Україна видобуває понад 20 мільярдів кубічних метрів газу. І саме цей український дешевший газ спрямовується для населення.
XS
SM
MD
LG