Доступність посилання

ТОП новини

Кореспондентка Радіо Свобода Огульсапар Мурадова померла у туркменській в’язниці.


Михайло Мигалисько Прага, 14 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міжнародні правозахисні організації та Організація з питань безпеки і Співпраці в Європі закликали туркменську владу притягнути до судової відповідальності причетних до смерті правозахисниці і кореспондентки Радіо Свобода, 58-річної Огульсапар Мурадової. За повідомленнями кореспондента Радіо Свобода і представників Туркменського Гельсінкського фонду з прав людини, учора стало відомо про її смерть у туркменському ув’язненні.

Огульсапар Мурадова
За словами родичів кореспондентки Огульсапар Мурадової, туркменські правоохоронці викликали їх у морг для упізнання. На тілі, за їхніми словами, були явні ознаки насильства.

Нагадаємо, що 16 червня кореспондентку Радіо Свобода заарештували туркменські силовики, які спочатку обвинувачували її у підготовці "помаранчевої революції" в Туркменистані. 25 серпня Мурадову засудили до 6-ти років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні зброї. Судове засідання було закритим. Правозахисники висловлювали обурення вироком і перебігом засідання. В офіційному повідомлені влади Туркменистану, надісланому раніше до Організації з питань безпеки і співпраці в Європі, сказано, що “кримінальні дії (Мурадової та двох інших правозахисників) полягали у збиранні наклепницької інформації в Туркменистані з метою викликати громадське незадоволення”.

Директор туркменської служби Радіо Свобода Олександр Народецький про роботу кореспондентки Мурадової сказав:

“Огульсапар Мурадова працювала з нами як кореспондент не дуже довго, усього кілька місяців. Її основна увага була - це зовсім навіть і не політичні проблеми, а її хвилювали соціальні проблеми: як люди живуть, яку воду вони п’ють, як вони отримують пенсії чи не отримують пенсій. Оце розповіді про життя людей в Туркменистані, нелегке життя людей в Туркменистані. Оцим займалася Огульсапар Мурадова в наших програмах. Я б сказав, з точки зору політики сам Туркменбаші Ніязов набагато гостріше і активніше критикував життя в Туркменистані, ніж Огульсапар Мурадова. Щоправда, Мурадова говорила про людське життя, не про політичне життя у Туркменистані, про людські долі і те, як важко живеться сьогодні людям в країні”.

Правозахисники шоковані смертю Мурадової в туркменській в’язниці. Речниця організації “Репортери без кордонів” Elsa Vidal Радіо Свобода сказала:

“Ми вирішили провести демонстрацію перед будинком посольства Туркменистану в Парижі з метою, щоб це вбивство не залишилося без покарання”.

А голова Туркменського Гельсінкського фонду з прав людини зауважила:

“Вона була напрочуд здоровою жінкою і ніколи не мала проблем зі здоров’ям. Лише після того, як її арештували, вона почала вживати ліки. Тоді ми казали, що це дивно для такої здорової людини. Тепер вона мертва, і якщо влада наполягатиме, що причина смерті в слабкому здоров’ї, це буде цілковита брехня”.

Організація з питань безпеки та співпраці в Європі в офіційному звернені закликає владу Туркменистану до прозорого розслідування загибелі кореспондентки Радіо Свобода Огульсапар Мурадової.
XS
SM
MD
LG