Доступність посилання

ТОП новини

Чи прозора влада Рівнеради – з’ясовуватимуть у судах.


Валентина Одарченко

Рівне, 15 сересня 2006р. (RadioSvoboda.Ua) - Лише одна сесія “за закритими дверима” вартуватиме Рівненській міськраді колотнечі у судах. Адміністративні позови, які супроводжують від громадян та журналістів юристи громадської організації, грунтуються на тому, що згідно Закону України “Про місцеве самоврядування” сесії ради проводяться гласно. І хоча сесія має право проводити закриті засідання, але закритість при вирішенні на засіданні сесії 18 серпня цього року питання про присвоєння звання почесного громадянина міста, є необґрунтованою – вважає керівник міського осередку “Анти кримінального вибору” Святослав Клічук:

Рівненська міськрада.
“По-перше, громадяни мають знати, чим займаються їхні обранці і які рішення ухвалюють, і знати факти, аргументи, які наводяться. Окрім того, права на інформацію позбавили журналістів – фактично, їм перешкодили виконувати їхні професійні обов’язки…”

Натомість секретар Рівнеради Юрій Торгун вважає, що обговорювати “почесні” кандидатури потрібно таки за зачиненими дверима – не дай Бог, на когось із них хтось захоче вилити неправдивий компромат, а журналісти тут як тут… Юрист Рівненської міськради Михайло Чепиль стверджує: подібні позови не мають підстав.

“Коли на цій сесії ухвалювалося це рішення, рада не могла вчинити інакше – існує рішення 2003 року. якого потрібно дотримуватись. Це положення передбачає, що рішення міськради про присвоєння звання почесного громадянина міста ухвалюються в закритому режимі за відсутності сторонніх осіб…”

- Чим керувалися тоді депутати, що ухвалювали таке рішення?

“Етичною стороною питання… У випадку, якщо кандидатура, скажімо, не проходить…”

Так, убезпечуючи кандидатів на звання “почесних” від моральних страждань, самоврядний орган убезпечив громадян від відомостей, за що ж отримує звання претендент. Стати почесним громадянином Рівного можна лише одній людині раз на рік. Серед попередніх “почесних” – лікарі і будівельники. Нині ж звання дісталося міському голові Віктору Чайці. Якби питання про присвоєння цього звання Віктору Чайці обговорювалось на референдумі – дуже ймовірно, що рівняни підтримали б цю ідею, адже обрали цього міського голову уже втретє. Тому “анти кримінальників” турбує не сама персона градуанта, а власне процес.

“Сьогодні почесних громадян відзначають у закритому режимі, завтра будуть визначати бюджет і ділити гроші, післязавтра – земельні питання… Тому ми хочемо цю ногу в дверях притиснути, щоб більше такого не повторювалось…”

Почесні громадяни міста у Рівному мають чимало пільг. Наприклад, на першочерговий прийом керівниками міста, позачергову купівлю квитків на всі види транспорту в касах Рівного та безоплатне користування громадським транспортом, а також часткову оплату комунальних послуг і доплати до пенсії у розмірі однієї мінімальної зарплатні щомісяця, а ще - поховання і встановлення надгробка за кошти міського бюджету. Віктору Чайці як людині небідній, на чому він неодноразово наголошував, пільги навряд чи необхідні. А от звання – справа честі. Як і інформація про номінанта для громадян, котрі прагнуть знати про своїх достойників усе.
XS
SM
MD
LG