Доступність посилання

ТОП новини

Італійська родина відмовляється повертати білоруську дівчинку на батьківщину.


Наталка Кудрик Київ, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Італійська родина відмовляється повертати на батьківщину білоруську дівчинку, котра провела літо в Італії в рамках оздоровчої програми „Діти Чорнобиля”. 10-літня Марійка розповіла, що у будинку-інтернаті, де вона живе, її гвалтували дорослі вихованці. Щоб захистити дитину від можливого насильства, італійська сім’я звернулася за допомогою до уряду країни. Ця історія спричинила дипломатичний скандал між Італією і Білоруссю.

"Якщо я стану ангелом, ніхто мені не зробить боляче, і я залишуся назавжди зі своїми батьками-опікунами,” - так говорила з італійським психологом білоруська дівчинка, пояснюючи бажання самогубства. Експертизи, аналізи, жахливі дитячі малюнки – усе це документи, які свідчать про насильство і зловживання у дитячому інтернаті неподалік від Мінська.

Минулої п''ятниці Марія разом з іншими однолітками мала повернутися до рідної країни. Але молода італійська сім’я, яка приймає дівчинку з 2003 року, вирішила захистити її від можливого насильства на батьківщині і сховала дитину. Перед цим Алессандро Джусто і Марія Граціа Борначін подали до поліції міста Генуї документи-свідчення, прохаючи залишити дитину у себе. Суд вирішив, що дівчинка має повернутися до Білорусі, але спочатку пройти курс оздоровлення в італійській клініці під наглядом італійських та білоруських медиків. Батьки-опікуни з цим не погоджуються і наполягають, що саме італійська держава має захистити білоруську дитину.

Марія Граціа Борначін: „Боротимемося скільки необхідно, допоки не будуть забезпечені права на життя і на нормальний психологічний стан цієї дитини. Це права, які гарантує італійська конституція для всіх осіб , котрі перебувають в Італії, іноземців також. Ми просимо не залишати нас наодинці у боротьбі за захист прав цієї дитини.”

Поліція регіону Лігурія, де живуть опікуни Марійки, тим часом розшукує дівчинку. Керівництво області і деякі священники заявили про підтримку італійської родини.

Тридцять тисяч дітей з Білорусі щоліта перебувають тут на оздоровчих канікулах. У зв’язку з цим випадком, білоруська влада вже заборонила поїздки дітей до Італії. Багато сімей, які приймають "дітей-чорнобильців” , висловили бажання про їхнє усиновлення. Упродовж останніх трьох років Мінськ блокує майже 600 таких запитів від італійських родин. Усиновити іноземну дитину - величезна проблема для італійця. Родини скаржаться дипломатам на надмірні бюрократичні перепони, які затягують процес на довгі роки.
XS
SM
MD
LG