Доступність посилання

ТОП новини

Вибачення Папи Римського зустріли різну реакцію мусульман.


Марія Щур Прага, 18 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Мусульманський світ відреагував суперечливими заявами і діями на вибачення Папи Римського Бенедикта ХVI.


У деяких країнах, як в Індонезії чи Ірані, тривають демонстрації протесту. Але серед мусульманських кліриків знайшлися і такі, які прийняли вибачення понтифіка.

Папу підвів візантійський імператор

Образу серед мусульман викликали слова Папи з цитатою з середньовічного автора, хоч сам Бенедикт ХVI вважає, що він таким чином запрошував до діалогу між двома релігіями.

Під час поїздки до своєї рідної Німеччини минулого тижня Папа процитував слова візантійського імператора Мануїла Другого Палеолога. У ХIV столітті, звертаючись до одного перського вченого, імператор написав: «Покажіть мені, що Магомет приніс нового, і ви побачите, що це були лише злі та негуманні речі, як, наприклад, його наказ поширювати мечем віру, яку він проповідував».

Саме ці слова, процитовані під час півторагодинної промови, викликали гнів мусульман. Саме через них після кількох пояснень від Святого Престолу у неділю в Римі зі словами вибачення виступив сам Бенедикт ХVI і нагадав: «Насправді це була цитата з середньовічного тексту, яка не відображає моїх власних думок».

Бенедикт ХVI далі висловив сподівання, що ці пояснення його промови «вгамують серця» і прояснять її сенс, який насправді був «запрошенням до відкритого і чесного діалогу» між мусульманами і християнами.

У Європі й Туреччині мусульмани зрозуміли Папу…

Пояснення Папи знайшли порозуміння серед європейських мусульман. Рада Мусульман Німеччини та Британії заявили, що Папа зробив важливий крок для заспокоєння пристрастей, що розгорілися протягом останніх днів.

У Туреччині один із найвпливовіших мусульманських діячів Алі Бардакоглу заявив, що Папа виявив повагу до ісламу та продемонстрував цивілізований підхід.

Турецька реакція особливо важлива через планований у листопаді візит Папи до цієї країни. Турецький уряд заявив, що і надалі очікує цього візиту Бенедикта ХVI.

…але з ними згодні не всі

Інші мусульмани вважають вибачення Папи неповним і схильні трактувати його скоріше як висловлення жалю з приводу реакції на його слова, а не жалю з приводу самих слів.

Демонстрації протесту тривали у понеділок у багатьох мусульманських країнах світу. Деякі промовці закликали Папу «упасти на коліна перед мусульманським священиком і спробувати зрозуміти Іслам, щоб уже ніколи не повторювати таких дурниць».
XS
SM
MD
LG