Доступність посилання

ТОП новини

Одеса – найбільш європейське місто в Україні


Петро Каландирець Це не заперечує дружні стосунки з усіма іншими країнами, але стратегічною метою має бути Європа”Одеса, 19 вересня 2006 (Radiosvoboda.ua) – Таку думку під час перебування в Одесі висловив Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор. Пан Посол брав участь у спостереженні за спільними навчаннями рятувальників Rough&Ready-2006, зустрівся з Одеським міським головою Едуардом Гурвіцем та провів брифінг для журналістів.

Вільям Тейлор наголосив: перебуваючи в Одесі, він мав відчуття, що повернувся до Європи. „Це місто, яке дихає Європою”, - сказав гість. Мер Одеси у свою чергу зазначив, що вектор руху в Україні має бути європейським. „Це не заперечує дружні стосунки з усіма іншими країнами, але стратегічною метою має бути Європа”.

Посол США в Україні запевнив, що обов”язково ще раз відвідає причорноморське місто у день офіційного відкриття вже відреставрованого приміщення знаного у цілому світі Одеського театру опери і балету.

Начальник управління з міжнародних стосунків, європейської інтеграції і зв”язків з одеською діаспорою Одеської міськради Олег Долженков повідомив, що візит пана Посла мав перш за все ознайомчий характер. Під час зустрічі у мерії йшлося і про активізацію побратимських відносин між містами-побратимами Одесою і Балтимором. „У останні кілька місяців триває достатньо активний діалог з метою розробки конкретної програми співпраці і відновлення побратимських зв”язків на тому рівні, на якому вони були хоча б за радянських часів”,- сказав Олег Долженков.

Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор на прес-конференції, організованій Прес-клубом реформ, висловив віру у те, що можлива інтеграція до НАТО та Європейського Союзу буде лише на користь Україні. „Відповідь на запитання, коли ця інтеграція стане реальністю,залежить виключно від народу України. Реальним підтвердженням перспектив членства у НАТО і ЄС став той факт, що прем”єр-міністр України відвідав Брюссель”.

Вільям Тейлор назвав позитивним той факт, що найвище державне керівництво України прагне поглибити співпрацю з НАТО та іншими міжнародними структурами. Посол США в Україні підтримав думку про те, що в Україні необхідна інформаційна кампанія з метою роз”яснення завдань, які ставить перед собою блок НАТО. Вона може, на думку пана Тейлора, тривати до двох років. „Коли ця дискусія наблизиться до завершення, коли люди одержать відповіді на усі запитання, які вони мають, саме тоді було б логічно провести референдум щодо членства України в НАТО”.

На прес-конференції порушили і питання щодо перспектив полегшення одержання візи на поїздки до Сполучених Штатів Америки. Як стало відомо, працівники посольства США в Україні роблять все можливе для скорочення термінів одержання візи. Зокрема, ймовірно, що вже найближчим часом усі замовлення на одержання візи будуть подавати виключно за допомогою мережі інтернет.

Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Тейлор наголосив, що нині зростає і інвестиційна привабливість Одеси та України в цілому. „Цілком ймовірно, що протягом найближчих трьох років українська політика дещо стабілізується і інвестори зі США матимуть нагоду більше пізнати Україну. Інвестори полюбляють стан спокою, а не постійних змін. Мені здається, що таких змін за останні сім місяців було багато. Саме нинішній політичний спокій необхідний для покращення інвестиційного клімату в Україні”, - сказав пан Тейлор.
XS
SM
MD
LG