Доступність посилання

ТОП новини

Зять колишнього президента України роздасть мільйон талановитій молоді.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 14 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Зять колишнього Президента України Леоніда Кучми, мільярдер Віктор Пінчук перейнявся проблемами української молоді. Цього тижня він ініціював одразу два проекти їй на допомогу.

Віктор Пінчук
У США бізнесмен та його дружина Олена Франчук, засновниця Фонду свого імені, підписали угоду з Білом Клінтоном про спільну реалізацію в Україні, і передусім у Дніпропетровську, проекту «Антиснід».

А наразі у тому ж таки Дніпропетровську представники пана Пінчука презентували стипендіальну програму для обдарованих студентів «Завтра.ua».

До проекту потрапили не всі

Презентації проекту Віктора Пінчука для студентів-інтелектуалів відбулися майже одразу у двох дніпропетровських вищих школах — у Гірничому університеті та Національній металургійній академії, де викладає мати Віктора Пінчука. Ці два навчальні заклади — серед 11 українських вишів, залучених до програми.

Дніпропетровський національний університет, де навчався тесть мецената Леонід Кучма, до проекту не долучили.

Зі Львівським університетом імені Франка — практично єдиним західноукраїнським закладом, що мав потрапити до проекту — теж сталася прикрість: він відмовився від участі у проекті пана Пінчука.

Це сталося через технічні проблеми, запевняють у Фонді бізнесмена. Адміністратор програми Ірина Гуцал сказала Радіо Свобода, що це абсолютно не пов’язано з політичними мотивами: «У нас була досягнута попередня домовленість, але ми побачили, що не встигаємо підписати рамкову угоду. Це не має політичного підтексту. Так склалося. Ми просто не встигли».

Отож стипендіатами «Фонду Віктора Пінчука» у рамках програми «Завтра.ua», яка щойно стартувала, можуть стати студенти тільки 11 українських вищих шкіл, причому більшість із них — у східних регіонах.

Щоб студенти залишились в Україні і працювали задля України

Щоб отримувати впродовж наступного року по 500 гривень стипендії щомісяця, студенти ще мають довести свої інтелектуальні здібності, пройшовши три відбіркові етапи: від написання наукової роботи до особистого спілкування з представниками Фонду. Конкурс дасть можливість відібрати 200 найкращих студентів — вони і будуть користуватись фінансовою підтримкою Віктора Пінчука.

У Фонді кажуть, що за стипендії від студентів нічого не вимагатимуть — тільки далі навчатись за обраними спеціальностями. Їх не зобов’язуватимуть ні займатись наукою, ані після закінчення вишу йти працювати на підприємства пана Пінчука.

«Зараз в Україні склалась така ситуація, коли інтелектуальна еліта виїжджає. Ми хочемо створити такі умови, щоб нинішні студенти залишились в Україні і працювали задля України», – каже Ірина Гуцал.

Кошторис проекту підтримки студентської молоді становить понад мільйон гривень. Це невелика частина суми, в яку оцінюють статки пана Пінчука міжнародні експерти. Бізнесмен, народний депутат України Верховної Ради минулого скликання, зять колишнього Леоніда Кучми є власником цілої низки трубних заводів, телеканалів і банків.
XS
SM
MD
LG