Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Чорне сонце.


Київ, 22 вересня 2006 року. Сьогодні зранку колеги мене застерігали – коли писатимеш програми - вкладай максимум позитиву, бо який настрій у тебе сьогодні - таким він буде аж до 2008-го року. Тобто - до наступного сонячного затемнення. Як ви напевно вже здогадались - саме сьогодні відбувається чергове затьмарення нашого життєдайного світила, і хоча спостерігати його можна буде аж ніяк не в Україні, а на Уралі, у Південній Африці та на острові Таїті, однак песимістично налаштовані астрологи вже встигли наробити купу похмурих прогнозів і для наших теренів. Чи справді затемнення сонця так впливає на людину? Спробуємо розібратися у цьому у “Звуках Життя” "Чорне сонце". З вами Микита Моісеєв.


Найбільше про Сонце та різноманітні об’єкти нашої та інших Галактик знають, звичайно, астрономи. Що симптоматично, якраз вони найменше вірять у всілякі забобони, пов’язані із затемненням. Однак зовсім не виключають, що на стан людини Сонце і зокрема його затьмарення таки впливають. У цьому сьогодні переконалася кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко, відвідавши астрономічну обсерваторію у Києві.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Будь-яке затемнення, навіть те, яке ми не в змозі спостерігати, впливає на психіку людини. Воно ніби фіксує настрій, самопочуття на цей момент. І потім саме такий настрій домінуватиме до наступного затемнення - тобто до 2008-го року. Так вважає астролог Віктор Мішньов.

Сьогодні, справді, ризик “вийти з рівноваги” значно зростає, - підтверджує психолог Наталя Кухтіна. Так відбувається щоразу, коли у світі стається сонячне або місячне затемнення. Ці явища завжди впливають на емоційній та фізичний стан людини. Аби такий вплив звести нанівець, психолог радить бути обережнішими, діяти за принципом “тихіше їдеш – далі будеш”.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Історія рясніє багатьма прикладами містичного впливу сонячних затемнень на відомі події. Зокрема, героя знаменитого "Слова о полку Ігоревім” – князя Ігоря Святославовича - затемнення спіткало на початку походу проти половців – 1-го травня 1185-го року. В Іпатіївському літописі йдеться про те, що князь, подивившись на небо, побачив сонце, "яко місяць". Бояри відмовляли Ігоря від походу, але він не послухався. Зрештою військо князя розбили, а він опинився у полоні.

У наш же час сонячне затемнення може стати не лише певним знаком, прикметою, а й піар-технологією. Як це трапилося у Сербії, 7 років тому. Розповідає балканський кореспондент Радіо Свобода Михайло Рамач.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Хоча до Сонця люди завжди ставились із повагою - як до життєдайного символу, сприйняття його людством змінювалося разом зі світоглядом. Наприклад, у Стародавньому Єгипті бог Сонця Атон на певний період став єдиним, головним божеством. А вже у давніх греків, з їхньою моделлю світу, роль світила поступалася значенню Землі. Потім Микола Коперник реабілітував Сонце, як центр нашого всесвіту, однак коли вчені виявили, що всесвітів багато, а Сонце - одне з мільйонів, його стали сприймати інакше, констатує філософ Максим Стріха.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG