Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт приватних забудовників та влади в Івано-Франківську.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 22 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У гострий конфлікт переростає протистояння між Асоціацією працівників будівельної галузі Івано-Франківська та міською владою. Причиною конфлікту є створення міською радою фонду соціально-економічного розвитку міста, до якого забудівельники мали б перераховувати значну частину своїх прибутків.

Майже півроку в Івано-Франківську 256 членів Асоціації працівників будівельної галузі міста (а це будівельні фірми та приватні підприємці) не можуть розпочати будівництво, заплановане ще рік тому. Перед парламентськими виборами депутати міськради заблокували питання надання землі під забудову. З приходом нової влади, як стверджує голова асоціації Ярослав Бартків, ситуація з наданням землі істотно не змінилася. Більше того, вирішення цієї проблеми штучно затягується через створення цільового фонду соціально-економічного розвитку міста. Фактично фонд став основною проблемою в стосунках між забудівельниками та владою. Міська влада вимагає від будівельних фірм відрахування 7% від кількості збудованого житла до фонду соціально-економічного розвитку міста. Забудівельники готові сплачувати до фонду 5% вартості будівництва, причому зауважуючи, що навіть ця сума суттєво збільшить вартість нового житла в місті. Адже останнім часом лише втричі зросла ціна будівельних матеріалів та оплата за працю. Отож їхні прибутки зменшуються. Ярослав Бартків говорить, що потрібно знаходити якийсь компроміс, встановивши певний перехідний період: „Ми вважаємо, що на початковому етапі формування фонду владі треба прийняти якісь лояльніші відсотки, щоб це не вплинуло на підвищення вартості житла в місті”. Представник громадської організації „Громадський форум Івано-Франківська” Юрій Соловей також наголошує на тому, що міська влада, створюючи соціальний фонд з начебто на перший погляд шляхетною метою дбання про соціально незахищені верстви населення, б’є підняттям цін на житло по всій громаді: „Вважаю, що ухвалення положення про фонд соціально-економічного розвитку є першим кроком до зменшення темпів економічного розвитку в Івано-Франківську. А кажучи простою мовою, це є легалізований хабар міській владі”. Юрій Соловей, економіст за фахом, також зауважив, що вже почався активний відтік будівельних фірм із житлового ринку в Івано-Франківську в інші міста. Люди втрачають роботу. А вартість квадратного метра житлової площі вже через рік сягатиме не менше семисот доларів. До того ж, створення фонду проводиться в незрозумілий для громадськості спосіб.

Йому опонував перший заступник міського голови Володимир Швадчак: „Не йдеться про непрозорий характер, все буде прозоро. Є депутатський корпус, кожен депутат може звернутися по питаннях фонду, і якщо нам щось не підходить у положеннях, ми міняємо. Це абсолютно живий документ”. Як урешті вирішиться протистояння приватних забудівельників та міської влади, поки що не відомо. Однак питання надання землі під будівництво гальмується й досі. А доцільність створення фонду соціально-економічного розвитку міста викликає чимало запитань не лише в забудівельників, але і в міської громади.
XS
SM
MD
LG