Доступність посилання

ТОП новини

Мораторій на подорожчання комунальних послуг — на добро чи на лихо?


Оксана Гребіневич Київ, 22 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні народні депутати відстояли свій закон про заборону підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги — принаймні до кінця року. Наскільки обґрунтована ця заборона юридично і економічно?


Півроку тому парламент ухвалив закон, який заборонив підвищувати ціни на газ, електроенергію, послуги житлово-комунальної сфери та громадського транспорту. Президент наклав на цей закон вето. Сьогодні парламент подолав це вето відразу 340 голосами.

Відтак ціни на послуги мають повернутися до рівня січня 2006 року. Щоправда, гроші, які були сплачені за дорожчу електроенергію, газ тощо, повертати не будуть, каже народний депутат України Борис Беспалий: зворотної дії закон не має, та й бюджет не передбачає їхнього повернення.

Турбота про народ чи популізм?

Економісти називають такий крок парламенту популістським і застерігають: дешеві тарифи на житлово-комунальні послуги – прямий шлях до сотень нових Алчевськів.

Експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ганна Чухай уважає, що сьогоднішній закон — це захід адміністративного втручання в ціноутворення, і призведе він просто до дуже негативних наслідків — перш за все до зниження якості послуг.

Крім того, наприклад, із подорожчанням природного газу знизити ціни на комунальні послуги просто означатиме, що комунальні підприємства не зможуть узагалі купити цей газ для того, щоб, наприклад, забезпечити опалення населенню, каже експерт: «Це вдарить по споживачах, яких цим законом намагались захистити».

Крім того, закон, якому такою більшістю надали сьогодні чинності народні депутати, на думку фахівців, суперечить низці інших українських законів.

Ці фахівці вважають: якщо президент звернеться до Конституційного суду, то має дуже серйозні шанси виграти справу. І тоді ціни на житлові і комунальні послуги планово поповзуть угору.
XS
SM
MD
LG