Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 25 вересня.


Віктор Недоступ Київ, 25 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — 25 вересня Болгарія на 500 років потрапила у турецьке рабство, американський конґрес прийняв Білль про права, а президент Франції урочисто відкрив першу в світі виставку з аеронавтики.

25 вересня 1396 року — В битві біля Нікополя (Болгарія) турецька армія під керівництвом Баязида I розбила війська хрестоносців, які очолював угорський король Сиґизмунд I. Після цієї битви Болгарія майже на 500 років стала провінцією Османської імперії.

1513 — Іспанський конкістадор Васко Нуньєс де Бальбоа із загоном зі 190 іспанців та 600 індіанців-носіїв перетинає Панамський перешийок і першим з європейців досягає океану, який пізніше назвуть Тихим.

1789 — Перший Конґрес США під головуванням Джеймза Медісона приймає дванадцять поправок до конституції і посилає їх у штати для ратифікації. Поправки, відомі як Білль про права, ставлять за мету захистити права громадян країни, гарантувавши їм свободу слова, преси, зборів та сповідування релігії. У грудні 1791 року штат Вірджинія стане 10-м із 14 штатів, котрий ратифікує 10 із 12 поправок, і Білль набуде чинності по всій території США. Дві незатверджені поправки стосувались пропорційної системи представництва в органах влади та контролю за фінансовою підтримкою виборчих кампаній кандидатів до конґресу. Першу з цих поправок так ніколи й не приймуть, а іншу затвердять більш ніж через 200 років — у 1992-му.

1909 — Президент Франції Арман Фальєр відкриває у Парижі першу Міжнародну виставку з аеронавтики. Головний експонат — літак «Блеріо XI», на котрому в липні цього ж року Луї Блеріо першим перелетів Ла-Манш із Кале в Дувр.

1945 — Василь Романюк здійснює затяжний стрибок із стратосфери — він залишає літак на висоті 13 кілометрів і, пролетівши у вільному падінні 167 секунд, відкриває парашут на висоті близько кілометра.

А у 1988-му під час Олімпійських ігор у Сеулі у переможця в спринті на дистанції 100 метрів канадця Бена Джонсона виявили анаболічний стероїд. За це його дискваліфікували, а перше місце присудили його «заклятому» суперникові — американцю Карлові Льюїсу. Той, щоправда, як виявилося пізніше, також грішив на хімію, але не попадався.
XS
SM
MD
LG