Доступність посилання

ТОП новини

Нова художня збірка приведе Прилуки в Європу.


Богдана Костюк Прилуки, 25 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Днями у Фінляндії, на засіданні експертів Європейського Союзу з питань культури, позитивно продемонструвала себе Україна. Точніше, місто Прилуки, яке першим поза межами ЄС здійснює міжнародний проект «Модель ХХІ».

Нагороди міста Прилуки.
Юля Бурчак - одна з юних художниць.
(© RadioSvoboda.Ua)
У збірці «Це — серйозно» зібрані поезії місцевих письменників з малюнками прилуцьких дітлахів. До збірки додається компакт-диск із віршами, які начитали діти, і з краєвидами Прилук і довколишніх історичних місць — Густинського монастиря, Тростянецького і Качанівського парків — їх також намалювали юні художники.

Збірка стане своєрідним літературно-мистецьким путівником по Прилуках та околицях міста. Крім того, вона ознайомить і з українськими традиціями — адже серед віршів і малюнків чимало таких, що розповідають про християнські свята в Україні, про українське козацтво. Нічого дивного, адже Прилуки були полковим козацьким містом, форпостом на північному сході України.

Мета проекту «Модель ХХІ» — підтримати так звані «малі міста Європи», в яких зберігаються не лише історико-архітектурні пам’ятки, а й душа народу та країни.

Діти для дітей і для Європи

Це видання — перше у Центрально-Східній Європі, яке зробили діти для дітей, що мешкають в інших регіонах держави і поза межами України. Книжку і компакт-диск незабаром розповсюдять по Україні та сусідніх державах.

Експерт проекту «Модель ХХІ» Сауле Ільїних розповідає: «Настільки цікаві ці діти, настільки оригінальна сама ідея цієї книжки, що ми все більше переконуємось: ця книжка буде цікава, і не лише українцям. Буде вона потрібною для тих, кому зрозумілі поняття „мала Батьківщина“ і „любов до Вітчизни“».

За її словами, прилуцький проект показує, що у наш час не лише можливо випускати комерційну літературу, а можна об’єднувати різні види мистецтва, коли «місцеві поети написали вірші для дітей, а діти намалювали своє бачення їх».

Європейський проект «Модель ХХІ» має намір працювати і в інших містах України, серед яких цікаві пропозиції подали Ніжин, Опішня та Артемівськ, каже пані Ільїних. І вона сповнена оптимізму, бо знає: українська земля споконвіку повнилася талантами.
XS
SM
MD
LG