Доступність посилання

ТОП новини

Росія діє силою, Папа Римський розпочав нову серію вибачень, а Британія ловила інопланетян, але не спіймала.


Василь Зілгалов Прага, 25 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — У понеділок європейські газети пишуть про політичні перспективи Папи Бенедикта XVI у його діалозі з мусульманським світом, а також підводять підсумки візиту глави Кремля Владіміра Путіна до Європи.

Британська «Таймз» наголошує у понеділок, що зустріч Папи з мусульманськими дипломатами на початку цього тижня є намаганням Ватикану відновити стосунки після спалаху найсерйознішої за останні десятиліття міжнародної кризи. Її, як відомо, викликала середньовічна цитата, яку навів Папа про іслам.

Газети також пишуть, що окрім намагання Ватикану заспокоїти мусульманський світ, йдеться також і про долю візиту Папи до переважно мусульманської Туреччини, яка очікує дозволу на вступ до ЄС. «Файненшл Таймз» не виключає, що нашуміла цитата Папи про іслам була і своєрідним проявом його опозиції розширенню ЄС за рахунок мусульманської країни.

Нові відносини з Росією

Більшість європейських газет налаштовані скептично щодо добродушності російського президента після його зустрічі з французьким президентом Жаком Шираком і канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

Так, англійський тижневик «Обсервер» зауважив, що «Москва діє силою».

Інші газети називають «непереконливою» показну доброзичливість Владіміра Путіна. «Таймз» цитує слова, Путіна, котрі він сказав журналістам після саміту — що «європейські нації бояться Росії, тому що вона велика і багата».

Британська «Індепендент» наголошує, що «оливкова гілка» Росії не переконує, і труднощі західних партнерів іще попереду.

Єдине позитивне, на думку німецької «Гандельсблат», те, що «в Комп’єні стало очевидним, що час дружніх поплескувань по плечу, які практикували лідери Німеччини, Франції і Росії, минув. Меркель привнесла у „трійку“ новий тверезий погляд і демонструє, насамперед стосовно Путіна, досить сильне недовір’я».

Народні гроші пішли на інопланетян

А британська «Ґардіан» пише у понеділок про те, як міністерство оборони Великої Британії приховувало багаторічне полювання за НЛО.

Звичайно, ніяких сенсацій зі зняттям грифу секретності у воєнних архівах не знайшли. Але газета пише словами експерта: «приховування цієї інформації доводить не те, що інопланетяни відвідували Землю, а те, що міністерство оборони витрачало народні гроші не на те, на що вони призначалися».
XS
SM
MD
LG