Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі вшановують пам’ять Єжи Ґедройця — творця політичної ідеї, що без незалежної України немислима незалежна Польща.


Єва Поштар Варшава, 26 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Багато хто, особливо в часи Помаранчевої революції, чув в Україні гасло: «Без вільної України немислима вільна Польща». Його автором вважають Єжи Ґедройця — польського еміграційного діяча, видавця, політика.

Єжи Ґедройць
Єжи Ґедройць, нащадок литовського аристократичного роду, мав великий вплив на засвоєння поляками ідеї незалежності України. 2006-й рік визнано Роком Ґедройця в Польщі, де нині відзначають 100-ті роковини його народження і 60-річчя редагованого ним часопису «Культура».

Своє політичне кредо, що без незалежної України нема незалежної Польщі і без незалежної Польщі немислима незалежна Україна, Єжи Ґедройць висловив під час перших українсько-польських зустрічей у діаспорі. Вони почалися в середовищі обох політичних еміграцій на Заході вже у 1950-х роках. Із українського боку з Єжи Ґедройцем зустрічалися Іван Лисяк-Рудницький та Богдан Осадчук.

Великий вплив

Про вплив на поляків політичних ідей, носієм яких був паризький журнал «Культура», згадує довголітній співробітник Гедройця професор Богдан Осадчук: «Марно шукати подібних прикладів в історії Європи і світу, щоб журнал, який виходить за кордоном, з часом здобув такий вплив на уми людей, котрі жили в далекій країні і за іншого суспільного ладу».

Редактор Єжи Ґедройць розумів: полякам в діаспорі і на Батьківщині слід зректися довоєнного політичного мислення. Це, на його думку, була основна передумова для українсько-польського діалогу і примирення.

Політичне кредо Єжи Ґедройця — «Поляки в ім’я майбутнього повинні залишити українцям Львів, литовцям Вільно. Це потрібно, щоб мати з ними добрі стосунки», -- пригадав для Радіо Свобода Ян Малицький, співробітник Варшавського університету, один із організаторів сьогоднішніх святкувань.

Бурхливі дискусії

Це твердження викликало тоді бурхливу політичну дискусію в польській діаспорі і в самій Польщі.

Українською відповіддю на ці ідеї, оприлюднені в часописі «Культура», було заснування журналів «Віднова» та «Сучасність». У них, крім української політичної думки із західної діаспори, друкувалися твори українських дисидентів з Радянської України.

Професор Берлінського вільного університету Богдан Осадчук вважає, що без впливу Єжи Ґедройця на польську політику українсько-польські державні відносини вже після розпаду СРСР були б набагато складнішими.

Політичну думку Єжи Ґедройця треба розглядати не лише у внутрішньому контексті Польщі, сказав для Радіо Свобода речник Міністерства культури Польщі Юзеф Каспжик. Тут, за його словами, слід дивитися ширше — в контексті співробітництва Польщі з країнами Центральної та Східної Європи.

Високий патронат

У Варшаві святкування 100-ліття від народження Єжи Ґедройця проходить під патронатом президента Польщі Леха Качинського. Це, за словами представників уряду, свідчить, що Польща надає великого значення політичній та видавничій спадщині Ґедройця.

Організатори відкриття меморіальної дошки та сьогоднішньої наукової конференції наголошують, що головною їхньою метою є передати ідеї Ґедройця українській та польській молоді.

Саме з цією метою 24–25 листопада в Києві відбудуться подібні заходи за сприяння президентів України й Польщі.
XS
SM
MD
LG