Доступність посилання

ТОП новини

Регіональна політика української держави: у чиїй команді гратимуть голови облдержадміністрацій?


Кирило Булкін Київ, 26 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На вчорашній селекторній нараді глав облдержадміністрацій новий голова президентського Секретаріату Віктор Балога закликав губернаторів пам’ятати, що вони належать до команди Президента. Водночас Віктор Янукович запросив їх на засідання уряду. Тож у чиїй команді гратимуть голови облдержадміністрацій? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: народний депутат України Анатолій Матвієнко та голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчєв.

Народний депутат України Анатолій Матвієнко зазначає, що після введення в дію конституційної реформи держава перебуває в перехідному періоді, пов’язаному з розмежуванням повноважень Президента і Прем’єра. Тому для уникнення колапсу в регіонах Президент і уряд мають щоразу доходити згоди стосовно призначення голів обласних і районних держадміністрацій. Говорить Анатолій Матвієнко:

“Прем’єр мусить спиратися на державні адміністрації, бо це вертикаль виконавчої влади, але Президент їх призначає. Це означає, що той, хто запускає сьогодні в Україні війну між Президентом і урядом, і кричить: “Чого ви не хочете воювати?” “Що ви шукаєте порозуміння?” – той просто не розуміє, що ми можемо паралізувати всю владу в Україні і таким чином принести конкретному громадянину велику біду”.

Валерій Асадчєв, який зараз працює на посаді голови Полтавської обласної державної адміністрації, говорить про себе не як про “гравця команди Президента” або “команди Прем’єра”, а як про “гравця команди під назвою “Україна”. Тому, на його думку, розділення, що звучить у такій термінології, є шкідливим. Акценти, вважає полтавський губернатор, треба ставити зовсім іншим чином:

“Сьогодні треба говорити не про те, хто кого призначив, а про чіткий розподіл функцій і повноважень, про оптимізацію системи влади. На жаль, про це якраз говорять найменше”.

Що ж стосується гіпотетичних конфліктів, закладених у конституційній нормі (Президент призначає голів районних та обласних державних адміністрацій за поданням уряду), то ці конфлікти можуть виникнути лише у разі втручання політичних інтересів у сфери, де пріоритетними мають бути інтереси не партійні і не корпоративні, а державні:

“Повірте мені: якщо кандидатура підбирається і подається фахово, якщо в основі подання лежать національні інтереси, тобто, людина яка має керувати, підбирається відповідним чином, то ніколи конфлікту не буде. А якщо іде намагання перетягнути за якимись політичними обставинами, партійними обставинами, регіональними обставинами, то завжди буде конфлікт”.

Плідного обговорення, що якраз не залежатиме від партійних, політичних та регіональних обставин, очікує Валерій Асадчєв від засідання уряду в четвер, на який запрошено голів облдержадміністрацій. Пріоритетними темами цієї розмови, на думку полтавського губернатора, мають бути термінові зміни до бюджету-2006, що дозволять успішно завершити нинішній господарський рік, та бюджет-2007.
XS
SM
MD
LG