Доступність посилання

ТОП новини

Вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру.


Богдана Костюк Київ, 27 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Об’єднати зусилля голів держав та урядів, громадськості різних держав у протидії проявам ксенофобії, антисемітизму і нацизму; зберегти пам’ять про Другу світову війну і зробити «напівзабуту» історію трагедії Бабиного Яру повноцінною сторінкою історії Голокосту — таку мету поставили перед собою організатори акцій до 65-ї річниці трагедії Бабиного Яру.

Виставка до 65-ї річниці трагедії у Бабиному Яру.
Нині у Києві працював міжнародний форум «Життя народові моєму» — “Let My People Live”: політики та представники громадськості з майже п’ятдесяти країн світу звернулися до людства з проханням — не забути трагедію Бабиного Яру, яка показала, до чого може призвести ігнорування антисемітизму та ксенофобії, нетерпимості у стосунках між людьми та народами.

Над Бабиним Яром лунає траурний дзвін — і сліпуче сяє сонце, ніби нагадуючи, що смерті не існує, і душі тих, чиї останки покояться у цьому київському урвищі, присутні у небесах. А їхні діти та онуки, вцілілі і ті, хто допомагав вціліти, зі сльозами на очах дослухались до дзвонів, а потім клали квіти до підніжжя монументу жертвам Бабиного Яру. Між собою говорили, що проблема ксенофобії не зникла, що сучасний світ залишається небезпечним, що люди виявляють нетерпимість одне для одного.

Про це говорили напередодні і президенти України та Ізраїлю, відкриваючи виставку пам’яті жертв Голокосту в «Українському Домі». Як нагадав Президент Віктор Ющенко, «Бабин Яр має стати щепленням, яке повинно зберегти світ від агресивної кривавої ксенофобії».

Святе місце

У Бабиному Яру я зітнулася з літнім чоловіком, який не приховував сліз. Виявилося, що цей чоловік – корінний киянин Геннадій Гамен, має 71 рік, його родичі лежать у Бабиному Яру: «Це таке святе місце, де загинули люди, більшість з яких були винні тільки у тому, що вони народились євреями. Це особливо ганебне (явище) для усіх народів світу. Якби люди зараз замислились над тим, що означає Бабин Яр для усієї земної кулі, вони би ніколи не допустили того, що і зараз відбувається в багатьох країнах світу».

На думку Геннадія Гамена, антисемітизм є і в сучасній Україні теж. Але він все-таки залишається оптимістом і вірить, що молоде покоління українців не допустить повторення подій шістдесятирічної давності. Надто високу ціну — сто тисяч життів — віддав Київ нацизмові, зазначив пан Геннадій.
XS
SM
MD
LG