Доступність посилання

ТОП новини

День в історії — 29 вересня.


Віктор Недоступ Київ, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — 29 вересня в Лондоні з’явився легендарний Скотланд-Ярд, Чехословаччина втратила Судети, а Сполучені Штати поновили дослідження космосу.

29 вересня 1829 року — Після реорганізації лондонської поліції у Великій Британії заснували офіційне поліцейське розслідувальне управління Скотланд-Ярд. Ініціатор створення — міністр внутрішніх справ сер Роберт (Боббі) Піл, за іменем котрого і стали називати лондонських, а згодом і всіх британських поліцейських — «боббі».

1897 — У Буенос-Айресі на сцені театру «Олімпо» відбувається прем’єра спектаклю «Креольський суд». У ньому вперше виконують танець, що сьогодні відомий в усьому світі як танго.

1916 — Джон Девісон Рокфеллер, засновник компанії «Стандард Ойл», філантроп і меценат, стає першою людиною у світі, чий статок перевищує один мільярд доларів.

1938 — У Мюнхені прем’єр-міністри Франції Едуард Даладьє та Великобританії Невіл Чемберлен за посередництва дуче Італії Беніто Муссоліні підписують з рейхсканцлером Німеччини Адольфом Гітлером угоду, за якою Чехословаччина мусить поступитись Німеччині прикордонною Судетською областю, населеною в основному етнічними німцями. Мюнхенський пакт виявився останнім договором в політиці «умиротворення», котру сповідували керівники Франції та Великої Британії щодо Гітлера. Пакт фактично змушує Чехословаччину поступитись частиною своєї території і різко змінює ситуацію в Європі на користь Німеччини.

1977 — Відбувається один із найбільш видовищних боксерських поєдинків — 70 мільйонів телеглядачів спостерігають за боєм за титул чемпіона світу серед професіоналів-суперважковаговиків: у Медісон Сквер Ґарден у Нью-Йорку Мухаммад Алі по очках перемагає Ерні Шейверза.

А у 1988-му після дворічної перерви після вибуху космічного човника «Челленджер» із космодрому на мисі Канаверал у США знову запустили пілотований космічний корабель — на навколоземну орбіту виведено човник «Дискавері».
XS
SM
MD
LG