Доступність посилання

ТОП новини

Навколо звільнення керівників областей: гальмування розвитку регіонів чи політичні переслідування?


Тетяна Ярмощук Київ, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні голови обласних державних адміністрацій прибули на розширене засідання Кабінету міністрів. Прибули — і стали свідками внутрішньоурядового конфлікту.


Вслід за керівником президентського секретаріату Віктором Балогою за обласних керівників взявся прем’єр-міністр Віктор Янукович. Він запропонував президентові звільнити керівників п’яти областей.

У немилість Януковича потрапили голови Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської та Чернігівської облдержадміністрацій. Це Валерій Асадчев, Іван Стойко, Арсен Аваков, Анатолій Юрченко та Микола Лаврик. Причина — «гальмування розвитку» цих регіонів.

З цього приводу уряд видав відповідну постанову. Однак на захист керівників адміністрацій стали міністр юстиції Роман Зварич та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Плани довелося змінити

Роман Зварич відзначив, що ця постанова не пройшла правову експертизу мінюсту і що повноваження призначати та звільняти голів адміністрацій належать президентові.

Така поведінка ставлеників президента не сподобалося Вікторові Януковичу. Прем’єр заявив, що особисто ініціюватиме відставку міністрів, які заважатимуть «зростанню рівня відповідальності за свої обов’язки».

Однак непокора міністрів спрацювала. Замість пропозиції звільнити п’ятьох голів облдержадміністрацій прем’єрові довелося лише запропонувати президентові «розглянути доцільність їхнього перебування на посадах».

Політичні переслідування?

Сьогоднішній конфлікт в уряді перекинувся і на Верховну Раду. На захист Зварича стала «Наша Україна». У заяві фракції мовиться, що в блоці підтримують дії міністра юстиції, оскільки вони «базуються винятково на правовій позиції» і, на відміну від заяв керівництва уряду, «не мають ознак політичної кон’юнктури».

На думку «нашоукраїнців», заяви про можливість звільнення Романа Зварича ставлять під сумнів переговорний процес про створення широкої коаліції.

Заяви ж Януковича про можливість звільнення п’яти керівників областей «Наша Україна» називає безпідставними та необґрунтованими, каже «нашоукраїнець» Борис Беспалий: «Все ж таки ославили людей на всю Україну, а вони гарно, нормально працюють, у них хороші показники. Є всі ознаки політичних переслідувань».

На сьогоднішній зустрічі урядовців з керівниками адміністрацій мав бути присутній і Віктор Ющенко. Однак глава держави в урядовій залі так і не з’явився. А ввечері повідомили і про перенесення зустрічі голів облдержадміністрацій з президентом в його секретаріаті.
XS
SM
MD
LG