Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині теж розбазарюють державні гроші.


Надія Кандиба Німеччина, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – «Яка мені різниця – це ж не мої гроші» – таке ставлення до державних коштів можна зустріти не лише в Україні, а, як з’ясувалося, й у Німеччині. Принаймні так стверджує німецька Спілка платників податків. Щороку ця організація оприлюднює свій звіт про розбазарювання державних коштів, і кожного разу йдеться про мільярдні суми.

Щорічні прес-конференції Спілки платників податків уже стали своєрідним ритуалом. Кожного разу голова об’єднання Карл-Гайнц Деке розповідає про, здавалося б, найнеймовірніші державні витрати, яких цілком можна було б уникнути.

За оцінками Спілки платників податків, за останні дванадцять місяців державні службовці пустили на вітер 30 мільярдів євро, що дорівнює 5% державного бюджету. Серед причини називають хибне планування, непродумані дії, але також закордонні поїздки за державний кошт.

Як розбазарити гроші

Тут Карл-Гайнц Деке згадав про тижневий візит делегації баварського земельного парламенту до Китаю, де депутати, серед іншого, знайомилися з розвитком права оскарження. Платники податків заплатили 4500 євро за кожного з 13 депутатів, що входили до складу делегації. «Який досвід баварські парламентарі могли винести для себе, ознайомившись із системою оскарження в комуністичному Китаї?» – риторично запитав Деке.

До найкурйозніших випадків цього разу можна віднести, мабуть, перейменування міністерства захисту інтересів споживачів, харчування та сільського господарства на міністерство харчування, сільського господарства та захисту інтересів споживачів. Така зміна порядку в переліку сфер відповідальності обійшлася державній скарбниці в 15 тисяч євро.

«Вочевидь політики та чиновники й надалі думають: „Це ж не мої гроші“ – і розбазарюють таким чином мільярди», – вважає Деке.

Справедливість чи популізм?

Самі ж політики не погоджуються з такими висновками. Багато хто звинувачує голову німецької Спілки платників податків у популізмі.

Заступник голови фракції соціал-демократів у Бундестазі Йоахім Пос зауважив, що Карлу-Гайнцеві Деке бракує доказів для його заяв, які «лише підривають готовність громадян платити податки». «Це безвідповідально», – вважає Пос.

Справді, німецька Спілка платників податків оперує лише оцінками, а не остаточно підтвердженими даними. Свою інформацію вона черпає зі звітів рахункових палат та власних розслідувань.

Щоб у майбутньому запобігти закидам у популізмі та примусити чиновників відповідальніше ставитись до державних коштів, Карл-Гайнц Деке запропонував заснувати своєрідну державну прокуратуру, яка б переслідувала невиправдану витрату коштів, а також посилити права рахункових палат.
XS
SM
MD
LG