Доступність посилання

ТОП новини

Від нового голови Верховного Суду Василя Онопенка чекають на реформи.


Тетяна Ярмощук Київ, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні члени Верховного Суду обрали собі голову. Ним став відомий правник і політик Василь Онопенко.


З ім’ям Василя Онопенка на посаді голови Верховного Суду фахівці пов’язують довгоочікуване реформування судової системи.

Адвокат Сергій Власенко вважає обрання Онопенка позитивним кроком у розвитку судової системи: «З одного боку, Василь Онопенко є дуже фаховою людиною. З іншого боку, він є досить освіченим у політиці. Я думаю, що він зможе провести ту реформу судової системи, якої так зараз вимагає час. Ця реформа має бути не швидкою, але дуже виваженою». На думку Власенка, аналіз роботи Онопенка на посаді голови парламентського комітету з питань правової політики в парламенті минулого скликання дає підстави вважати, що новий голова Верховного Суду й є тією виваженою людиною, яка може зробити ці реформи.

Схвально відгукуються про нового голову Верховного Суду і вчорашні політичні опоненти.

Представник фракції Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов думає, що Онопенко – це та людина, яка зможе реалізувати і себе, і те, що говорять усі політичні сили: «Нам потрібно проводити судово-правову реформу, потрібно змінити ставлення населення до судів. Найнижчий рейтинг зі всіх органів влади у судової системи, народ не вірить у суддівський корпус. Але мені здається, що прийшов реформатор, який зможе це зробити. На нього покладають великі надії».

Верховний Суд України – це найвищий судовий орган у системі загальних судів. Саме ця інстанція визнала другий тур президентських виборів 2004 року таким, який не дозволяє встановити результатів волевиявлення.

Великий досвід для реформ

Останнє місце роботи 57-річного подолянина Василя Онопенка – Верховна Рада. До парламенту четвертого та п’ятого скликань він проходив за списками Блоку Юлії Тимошенко.

З 1991 по 1995 роки посідав крісло міністра юстиції.

Головував він і у СДПУ(о), був членом Конституційної Комісії від Президента, членом Ради з питань економічної політики при Президенті, головою Комісії з розробки Концепції судово-правової реформи.

1999 року навіть балотувався на пост глави держави.

За час своєї кар’єри Василь Онопенко встиг попрацювати і у Верховному Суді. У 2002 році вперше балотувався на його голову. Однак тоді він програв Василеві Маляренку.

Тепер же з 84 суддів, які взяли участь у голосуванні, 58 підтримали кандидатуру Онопенка, 25 – суддю Петра Пилипчука.

Маляренко особисто прийшов привітати свого наступника. Після цього вони разом пішли до кабінету голови суду, щоб обговорити, яким чином Василь Онопенко планує реформувати галузь.
XS
SM
MD
LG