Доступність посилання

ТОП новини

Росія розігруватиме іранську карту, щоб приборкати Грузію – експерт.


Марія Щур Прага, 29 вересня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Грузія і Росія обидві сприяють наростанню напруженості між ними, сподіваючись використати міжнародну спільноту для вирішення конфлікту у власних інтересах, вважає відомий експерт. В інтерв’ю Радіо Свобода аналітик Інституту Гадсона, що у Вашинґтоні, Зейно Баран сказала, що реакція Заходу залежатиме від того, наскільки Грузія зможе довести свої звинувачення проти Москви у шпигунському скандалі. Москва ж, на її думку, планує розіграти іранську карту в Раді Безпеки ООН, щоб приборкати Грузію.

Грузія - родини працівників російського посольства готуються до евакуації з Грузії, Тбілісі, 29 вересня 2006р.
Марія Щур: Ситуація між Грузією і Росією загострюється вже впродовж останніх трьох місяців, сторони звинувачують одна одну в планах розв’язати війну. Чи, на Вашу думку, воєнний конфлікт між Грузією і Росією – справа часу?

Зейно Баран: Гадаю, що до воєнного конфлікту між Грузією і Росією не дійде, але я можу передбачити розвиток ситуації в цьому напрямку між Грузією і Південною Осетією, яку підтримуватиме Росія.

М. Щ.: Але Грузія намагається показати, що насправді вона має конфлікт не з власними сепаратистськими регіонами, а з Кремлем?

З. Б.: Так, але це буде важко довести, бо Росія намагатиметься діяти таким чином, щоб її не вважали агресором супроти Грузії. Це їй би було вкрай невигідно, бо Грузія має велику міжнародну підтримку, і міжнародна спільнота вважає, що Росія діє агресивно щодо Грузії. Російський міністр закордонних справ та інші офіційні особи наполягають, що вони мусять цікавитися тим, що відбувається у Південній Осетії та Абхазії, бо більшість з тих людей, що там живуть, є російськими громадянами. Але всім відомо, що цим людям навмисно роздавали російські паспорти, щоб Росія мала підстави втручатися у справи цих регіонів.

Тому, на мою думку, Грузія має підстави для протестів, але міжнародна спільнота починає нервувати, коли керівництво в Тбілісі роблять заяви, які можна розцінити як провокаційні.

М. Щ.: Сьогодні російський посол при ООН Віталій Чуркін закликав Раду Безпеки ООН вгамувати Грузію. Якої підтримки може очікувати Росія від цієї головної міжнародної інституції, яка може діяти не лише заявами, але вживати реальні санкції?

З. Б.: На мою думку, Росія переконана, що вона має сильний козир в Раді Безпеки ООН, і це – Іран. Бо США та європейські країни потребують допомоги Росії у вирішенні іранського питання. Це відбувається вже не вперше. Ми це бачили тоді, коли відбувалися голосування щодо Іраку перед війною, коли Росія намагалася виторгувати підтримку своєї позиції щодо Грузії. Тож Росія може довести цю справу до розгляду Ради Безпеки.

Але якщо Грузія зможе довести, що вона дійсно затримала російських шпигунів, то як суверенна країна вона має повне право вирішувати цю проблему, як вважає за потрібне.

До того ж, проблема шпигунів не нова. Протягом років було відомо, що на території Грузії діють російські агенти. Це був секрет полішинеля. Але Грузія вирішила діяти зараз, бо вона хоче привернути увагу міжнародної спільноти до цієї проблеми. Тож ми бачимо зараз зростання політичної конфронтації, яку можна було очікувати напередодні Ризького саміту НАТО.
XS
SM
MD
LG